Traktoros blokádba kezdtek a holland gazdák

2022. július 4. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyméretű tüntetések zajlanak Hollandiában, mert a holland gazdák tiltakoznak a kormány új szabályai ellen, ami korlátozná gazdaságaik szén- és nitrogén kibocsátását – írja a Sky News.

A mezőgazdasági termelők országszerte tiltakoznak az új szabályozás ellen. A holland kormány új célkitűzése, hogy 2030-ig ötven százalékkal kell csökkenteni az ország ammónia és nitrogén-oxid kibocsátását. A tartományi kormányok egy évet kaptak arra, hogy terveket dolgozzanak ki a cél elérésére.

Tömeges tiltakozások zajlanak az országban, hétfőn traktorokkal és teherautókkal blokkolták a szupermarketek elosztó központjait. Emellett nemcsak kisebb mellékutakat, hanem autópályákat is blokád alá vesznek a holland gazdák traktorjaikkal és kamionjaikkal. Van olyan is, aki trágyát szórt szét a kormányhivatalok épülete előtt. A gazdákkal szolidáris halászok több kikötőt is lezártak.

A szupermarketeket tömörítő szakszervezet arra figyelmeztetett, hogy bár mindent megtesznek, hogy feltöltsék polcaikat, a blokádok rövid időn belül élelmiszerhiányhoz vezethetnek. A hatóságok figyelmeztették az autósokat, hogy bármikor előfordulhatnak torlódások a tiltakozások miatt. Hollandia legnagyobb reptere pedig arra kéri az utasokat, hogy lehetőleg kötött pályás tömegközlekedéssel közelítések meg Amszterdam Schipol repterét.

A helyzet megoldásának érdekében, hétvégén a kormány közvetítőt nevezett ki a gazdálkodó szervezetek és az intézkedéseket kidolgozó tisztviselők közötti tárgyalások vezetésére. Mark Rutte miniszterelnök azonban kizárta, hogy a radikális tiltakozásokért felelős gazdákkal tárgyaljanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!