Két tinédzser és egy 47 éves orosz állampolgár halt meg a koppenhágai plázában történt lövöldözésben

2022. július 4. – 05:40

frissítve

Két tinédzser és egy 47 éves orosz állampolgár halt meg a koppenhágai plázában történt lövöldözésben
Mentők a koppenhágai lövöldözés helyszínén – Fotó: . Ritzau Scanpix/Olafur Steinar Gestsson / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Három halálos áldozata van a koppenhágai bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek, három sérült pedig kritikus állapotban van, közölte a koppenhágai rendőrség. Az áldozatokról annyit árultak el a hatóságok, hogy egyikük egy 40 év körüli férfi és két tinédzser.

Később a dán rendőrség újabb részleteket közölt az áldozatokról: a férfi egy 47 éves, Dániában élő orosz állampolgár. A másik két áldozat egy 17 éves fiú és egy 17 éves lány volt. A súlyos sérültek száma négyre emelkedett, a sérültek között van egy 19 és egy 40 éves dán nő, és két svéd állampolgár, egy 50 éves férfi és egy 16 éves lány. Állapotuk kritikus, de stabil.

A koppenhágai rendőrség szerint 27 embert kezelnek kórházban a vasárnapi tragédiával összefüggésben, írja az MTI. A négy súlyos állapotú sebesült mellett hárman sérültek meg a lövedékek okozta súrlódások miatt, 20-an pedig a bevásárlóközpontból menekülve szenvedtek kéz- és lábcsonttöréseket.

A lövöldözés Skandinávia egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Koppenhága belvárosától 5 km-re található Field's bevásárlóközpontban történt vasárnap helyi idő szerint este fél 6 körül.

A rendőrség már korábban őrizetbe vette a lövöldözés feltételezett elkövetőjét, egy 22 éves dán férfit, akinél fegyvert és lőszert találtak az elfogásakor. A hatóságok közlése szerint hétfőn hallgatják ki. A koppenhágai rendőrség vezetője, Søren Thomassen azt is elmondta, hogy a férfit ismerte a rendőrség, de csak „periférikusan”. A vasárnap esti sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy nem zárták ki a terrorizmust mint indítékot. Egyelőre nincs információjuk arról, hogy több elkövető lett volna.

Frissítés, 9:15: Hétfőn már kizárták a terrortámadás lehetőségét, az elkövető véletlenszerűen kezdett el lövöldözni az emberekre. Az is kiderült, hogy korábban pszichiátriai ellátásban részesült. Megerősítették, hogy egyedül lövöldözött a plázában, 11 perccel az első bejelentés után fogták el.

Bár a fegyverek legálisan voltak forgalomban, a fegyverviselés Dániában engedélyhez kötött – a 22 éves férfi pedig engedély nélkül tartotta magánál a támadásban használt géppuskáját és pisztolyát, írja a rendőrség közleménye alapján a New York Times.

Egy szemtanú a BBC-nek arról beszélt, hogy több lövést is hallott, amikor belépett a plázába. Elmondása szerint először nem akarta elhinni, hogy ezek valódi lövések, mert ilyesmi elképzelhetetlen lenne egy olyan országban, mint Dánia. Akkor döbbent rá a helyzet komolyságára, amikor sikoltozó és zokogó embereket látott kirohanni az épületből. Egy másik szemtanú három-négy lövésről számolt be.

A dán királyi család közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok és hozzátartozóik felé. Idén Dániából indult a Tour de France kerékpáros körverseny, az ebből az alkalomból rendezett ünnepséget – amin a trónörökös Frigyes herceg is részt vett volna – lemondták a lövöldözés miatt.

Harry Styles brit énekesnek vasárnap este, helyi idő szerint 20:00 órakor kezdődött volna a koncertje a plázától egy kilométerre fekvő Royal Arénában, a 17 ezer rajongóval egy óra csúszás után közölték, hogy biztonsági okok miatt a fellépés elmarad.

BBC, Guardian

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!