Betegséget terjesztő, invazív óriáscsiga szaporodott el egy floridai megyében

2022. július 3. – 18:40

frissítve

Betegséget terjesztő, invazív óriáscsiga szaporodott el egy floridai megyében
Dr. Trevor Smith, Florida Mezőgazdasági Minisztériumának munkatársa Z invazív faj populációjának felszámolásán dolgozik Miamiban 2011. szeptember 15-én – Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Speciális karanténba került egy floridai megye, mert elszaporodtak területén a parazitákkal fertőzött afrikai óriáscsigák – írja a CNN. A karantén ebben az esetben csak annyit jelent, hogy a csigák esetleges továbbterjedését megakadályozó intézkedések léptek életbe.

A New Port Richey nevű környékről derült ki, hogy az invazív csigafaj túlzottan elszaporodott. A csigák egészségügyi kockázatot jelentenek az emberekre, mert a patkánytüdőféreg nevű parazitát hordozzák, amely agyhártyagyulladást okozhat – mondta Christina Chitty, a Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium közérdekű tájékoztatási igazgatója a CNN-nek. A populációt rendkívül nehéz szabályozni, mert évente akár 2500 tojást is rakhat egy csiga.

De hogy kerültek az afrikai állatok Floridába?

A kérdés remek, pont úgy, ahogy mindenhova máshova is: egyesek háziállatként tartják őket, majd gondolnak egyet, és elengedik. A csigák vonzereje egyes amerikaiak számára elég nagy lehet, hiszen még úgy is bevállalják ezt, hogy a tartásuk az USA-ban illegális.

Chitty szerint a Pasco megyei populáció tehát valószínűleg az illegális állatkereskedelemből származik. Ha a tulajdonosok kiteszik a megunt állatokat a természetbe, vagy véletlenül elveszítik, gyorsan el tudnak terjedni, mert több mint 500 növényfajjal táplálkoznak, sőt, kalciumforrásként még festéket is képesek hasznosítani.

A karantén június 25-én lépett életbe, célja, hogy megakadályozza, hogy a lakosok csigákat vagy a csigák szaporodásával kapcsolatba hozható elemeket (pl. növényeket és földet) vigyenek ki-be a kijelölt területen. Az óriás afrikai csigát észlelő lakosoknak azt tanácsolják, hogy hívják az FDACS forródrótot, és az agyhártyagyulladás veszélye miatt kerüljék a csiga kesztyű nélküli érintését. Chitty szerint az FDACS három év alatt tervezi kiirtani a Pasco megyében élő populációt, a talaj metaldehiddel történő rovarirtószeres kezelésével.

Afrikai óriáscsiga egy kijevi kiállításon – Fotó: Oleksandr Rupeta / AFP
Afrikai óriáscsiga egy kijevi kiállításon – Fotó: Oleksandr Rupeta / AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!