Váratlan polipinváziót tapasztalnak a cornwalli halászok

2022. július 1. – 16:14

frissítve

Váratlan polipinváziót tapasztalnak a cornwalli halászok
Forrás: Cornwall Wildlife Trust

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul sok közönséges polip (ez a faj neve, nem minősíteni akarjuk az állatot) lepte el a cornwalli vizeket – írja az Independent. A helyi búvárok szokatlanul sok polipról számoltak be, a helyi halászok viszont egyértelműen többel találkoznak, mint korábban.

Egyikük azt állítja, hogy míg korábban évente egy-két polipot talált a csapdáiban, most 150-et fogott egy nap alatt. A Cornwall Vadvédelmi Alapítvány szakértői szerint egy ritka polipnépesség-növekedésről lehet szó.

Az Egyesült Királyságnál ritkán találni közönséges polipot, a helyi szakértők szerint évente átlagosan kétszer találkoznak a cornwalli vizekben. A fejük zsákszerű, nyolc, tapadókorongos karjuk van és a rejtőzködés érdekében meg tudják változtatni a színüket.

Bár ritka az ilyen szintű népességnövekedés, fordult már elő hasonló Angliában, méghozzá 1948-ban a déli partoknál. Nem tudni, hogy a mostani egy egyszeri jelenség, vagy hosszútávú tendenciáról van szó.

Egy nőstény általában 50-100 ezer petét rakhat, ezeknek nagy része nem szokott kikelni. Ám ha a körülmények megfelelőek és sok szerencsés petéből lesz kispolip, akkor történhet a mostanihoz hasonló népességnövekedés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!