Falvakat öntött el a sárfolyam, árvíz Karintiában, egy ember meghalt

2022. június 29. – 14:19

frissítve

Falvakat öntött el a sárfolyam, árvíz Karintiában, egy ember meghalt
Elöntött autó Treffenben.Fotó: Gert Eggenberger / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Heves zivatarrendszer vonult végig Ausztriában éjszaka, emiatt több karintiai településen polgári védelmi riadót rendeltek el. A Hóhatár Facebook-csoportban azt írják, hogy patakok váltak sárfolyamokká, árvizek öntöttek el falvakat. Több településen felhívták a lakosság figyelmét, hogy maradjanak otthon és menjenek fel a felső emeletekre.

Figyelmeztetést adtak ki Karintia mellett Salzburg, Felső-Ausztria, Stájerország és Alsó-Ausztria tartományokra is. Arriach-ban már 140 mm csapadék zuhogott, ami a havi átlag sokszorosa. A település a időjárás viszontagságai miatt megközelíthetetlen, helikopterekkel próbálják felmérni a helyzetet és menteni az esetlegesen bajba jutottakat. Leginkább Karintia középső része érintett, de polgári védelmi riadót rendeltek el Treffenben, valamint Arriachban is. Súlyos a helyzet Winklern, Afritz, Äußere Einöde, Klamm és Töbring településeken is.

Tucatnyi embert keresnek a mentőalakulatok, egy férfi meghalt, írja az orf.at. A Pöllinger- és a Treffner-patak legalább harminc éve nem árad meg így. „Fákat és nagy mennyiségű sziklatörmeléket hozott le az áradás, falvakat, utakat öntve el. A törmelék miatt több út járhatatlan, több kisebb település megközelíthetetlen.”

Felső-Ausztriában egyelőre ilyen mértékű károkról nem, mindösszesen elöntött pincékről, kidőlt fákról számoltak be.

Fotó: Gert Eggenberger / APA / AFP
Fotó: Gert Eggenberger / APA / AFP

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!