Börtönre ítélték a náci koncentrációs táborok legidősebb, 101 éves őrét

2022. június 28. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3518 rab halálában találták bűnrészesnek azt a 101 éves férfit, aki 1942 és 1945 között a náci párt katonai szárnyának, a Waffen SS-nek az egyik altisztje, és a sachsenhauseni tábor őre volt. Josef Schütz az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őre. Ötévi börtönbüntetést kapott a Brandenburg an der Havel-i törvényszék bejelentése szerint, írja az MTI.

„Ön tudatában volt annak, hogy rabokat gyilkolnak meg a táborban, jelenlétével segítette ezt. Minden szökni próbálót lelőttek, így minden őr aktívan részt vett ezekben a gyilkosságokban” – jelentette ki Udo Lechtermann bíró az ítélet felolvasásakor.

Schütz a perben végig, sőt ítélethirdetés után is tagadta, hogy a tábor őre volt, pedig az ügyészség számos bizonyítékkal támasztotta alá a vádat. A bemutatott dokumentumok szerint egy valamikori őr neve, születési helye és ideje megegyezik Schützével, illetve voltak más bizonyítékok is. A kerekesszékben közlekedő Schütz idős kora miatt csak korlátozott ideig, minden alkalommal legfeljebb két és fél óráig tudott jelen lenni a tárgyalásokon. A büntetési tétel a hasonló bűncselekmények esetében a német jogban legalább háromévi börtön.

Josef Schütz takarja az arcát, miközben érkezik a tárgyalásra 2022. június 28-án – Fotó: Adam Berry / AFP
Josef Schütz takarja az arcát, miközben érkezik a tárgyalásra 2022. június 28-án – Fotó: Adam Berry / AFP

Schütz ügyvédje már korábban közölte, hogy ha súlyosabb lesz az ítélet a minimálisnál, akkor fellebbezni fognak. Ebben az esetben az elítélt legkorábban jövő év elején kezdheti meg a büntetés letöltését, de egészségi állapota miatt nem valószínű, hogy egyáltalán börtönbe vonul – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Az 1936-ban épült, Berlin melletti táborban a II. világháború végéig több mint 200 ezer embert tartottak fogva: a náci rezsim politikai ellenzékének tagjait, valamint a nemzetiszocialisták által üldözött etnikai csoportok tagjait, zsidókat, szintiket, romákat. Több tízezer rab halt ott meg az éhségtől, betegségektől, a velük végeztetett kényszermunkától, a rajtuk elvégzett orvosi kísérletektől és az egyéb rossz bánásmód hatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!