Adócsalás miatt nyomoznak a Wise vezérigazgatója ellen

2022. június 27. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Adócsalás miatt nyomoznak Kristo Kaarmann Wise-alapító és vezérigazgató ellen a brit hatóságok, miután állításuk szerint a vállalkozó több mint 720 ezer fontnyi (330 millió forint) adót nem fizetett be – írja a Portfolio a CNBC cikke alapján. A céget 2011-ben alapító Kaarmannt korábban már egyszer megbüntették 365 ezer fontra, most az adótartozás összege ennek már a duplája.

A cég szóvivője 2018-ban azt mondta: Kaarmann későn adta le a személyes adóbevallását a 2017/2018-as adóügyi évre, de azóta már kiegyenlített minden számlát. Az adóhatóság ezt azonban nem így gondolja, ezért indítottak hétfőn nyomozást Kaarmann ellen.

A vizsgálat eredményeinek következtében Kaarmann valószínűleg kénytelen lesz lemondani a cég vezetéséről és az iparágban való munkavégzésről is. A Wise igazgatótanácsának elnöke ezért azt mondta: a vállalat „nagyon komolyan” veszi az adóügyi mulasztást.

A Wise a PayPal és a Western Union versenytársa, indulásakor azért lett népszerű, mert nem számolt fel rejtett díjat a devizák váltásakor. Eleinte felkapott start-up volt, később a pénzügyek más területeire is elért, beleértve a befektetések kezelését is. A cég 2021-es tőzsdére dobása óta értéke 57 százalékát veszítette el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!