Július elsején áll az orosz bíróság elé Brittney Griner olimpiai bajnok amerikai kosaras

2022. június 27. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Július elsején áll bíróság elé Oroszországban Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, akit négy hónapja tartanak előzetes letartóztatásban kábítószer-birtoklásáért. A Phoenix Mercury valamikori játékosát röviddel a háború előtt, február 17-én állították meg egy oroszországi repülőtéren, és nem sokkal később meg is vádolták kannabiszolaj szállításával.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a „jogtalanul fogva tartott” kategóriába sorolta Grinert, és megpróbálják elérni, hogy az orosz hatóságok szabadon bocsátsák a sportolót. Megvan az esély ugyanakkor arra, hogy Grinert nagy mennyiségű kábítószer szállítása miatt ítélik el, ekkor akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Brittney Griner orosz rendőrök gyűrűjében – Fotó: Alexey Filippov
Brittney Griner orosz rendőrök gyűrűjében – Fotó: Alexey Filippov

Az amerikai külügyminisztérium június 14-én közleményben tudatta: szerintük a sportolónak nem kellene börtönben lennie. Griner felesége, Cherelle ugyanakkor azt mondja: semennyi bizalma nincs a kormányban, miután korábban egy telefonhívást sem sikerült elintézni a párjával.

Korábban az orosz média felvetette, hogy Grinert el lehetne cserélni az amerikai börtönben 25 éves büntetését töltő Viktor Bout fegyverkereskedőért. Mivel azonban a két fogvatartott bűncselekményének súlyossága között nagyon nagy különbség van, nem valószínű, hogy az Egyesült Államok belemenne ebbe.

(Washington Post)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!