Feszült hangulat, vádaskodás – ilyen volt Macron és Putyin háborút megelőző utolsó telefonbeszélgetése

2022. június 27. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Hogy őszinte legyek, épp jéghokizni készültem, úgyhogy az edzőteremből beszélek veled”

– közölte az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során Vlagyimir Putyin februárban. A két elnök 9 percig beszélgetett egymással telefonon még a háború előtt, és ez a vágatlan telefonhívás lesz a France 2 nemsokára megjelenő dokumentumfilmjének egyik kulcsjelenete.

Az „Egy elnök, Európa és a háború” című alkotás az orosz–ukrán háborúval összefüggő francia diplomáciai kulisszatitkokról szól majd. A film csütörtökön kerül majd adásba, de a fent idézett beszélgetést nemrég több francia médium is szemlézte, például a Le Point és a Le Parisien.

Putyin laza edzőtermi légkörével ellentétben Macron az Élysée-palotából hívta Putyint, február 20-án, nem sokkal azután, hogy Moszkvába látogatott. Mellette volt a diplomáciáért felelős elnöki tanácsadó, és annak három munkatársa is. A francia elnök egyik utolsó békéltető próbálkozása volt ez a hívás, ezért nem is kertelt, rögtön belevágott a mondandójába.

„Először is szeretném, ha elmondanád a meglátásaidat a helyzetről, ha lehet, minél szókimondóbban, ahogy az kettőnk között szokás, és azt is szeretném, hogy elmondd, hogy mik a szándékaid” – kezdte Macron.

„Mit is mondhatnék? Magad is látod, hogy mi folyik itt. (…) Kedves kollégánk, Zelenszkij valójában semmit sem tesz [a minszki megállapodások alkalmazása érdekében – a szerk.]. Hazudik nektek” – válaszolta Putyin. Az orosz elnök ezután azzal vádolta Macront, hogy felül akarja vizsgálni a minkszi megállapodást, illetve követelte Macrontól, hogy a Nyugat vegye komolyan a szeparatisták követeléseit.

„Hát én nem tudom, hogy hol tanult jogot a te jogászod. Én csak nézem a szöveget, és megpróbálom alkalmazni a benne foglaltakat”

– vágott vissza Macron a minszki megállapodásra utalva. Amikor Putyin megint a szeparatistákat hozta fel, Macron kifakadt, hogy nem fognak velük foglalkozni, különben is, rájuk nem tér ki a megállapodás. „Ne engedjen semmiféle provokációnak az elkövetkező órákban és napokban” – tanácsolta Putyinnak.

A francia elnök emellett azt javasolta, hogy az összes fél – köztük az Egyesült Államok is – üljön le tanácskozni. Biztosította az orosz elnököt, hogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől is követelni fogja. Az orosz elnök nem túl lelkesen nyilatkozott erről a lehetőségről. A beszélgetés vége felé viszont úgy tűnt, hogy Macronnak végül sikerült rávenni Putyint arra, hogy elvben beleegyezzen egy genfi találkozóba Joe Biden amerikai elnökkel. Ugyanakkor Putyin már a dátum kitűzésével kapcsolatban sem tűnt nagyon lelkesnek, azt mondta, hogy gondos előkészületekre van szükség a találkozó előtt.

„Amint van valami, hívjatok! Köszönöm Elnök úr” – köszönt el aztán franciául Macron Putyintól. A két fél beszélgetése és Putyin látszólagos beleegyezése nyomán az Élysée-palota bejelentette a jövőbeli Biden–Putyin-csúcstalálkozót, amelyre végül nem került sor. Négy nappal a hívás után, az invázió első napján Macron keserűen nyugtázta a kudarcot: „Hát nem győztük meg, megszállta Ukrajnát”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!