Órákra a technikai fizetésképtelenségtől Oroszország

2022. június 26. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú hónapok trükközése és alkudozása után vasárnap éjjel lejár a türelmi idő Oroszország 100 millió dollárnyi kötvényfizetésére, ezzel pedig technikailag beáll a hadviselő fél fizetésképtelensége – írja a Bloomberg. Oroszországnak ugyan lenne pénze kifizetni a hitelezőit, de a nemzetközi szankciók megtiltották nekik, hogy külföldi bankoknál és devizában fizessenek, így hivatalosan pénzügyi nemteljesítőkké minősülnek.

Ez persze egy szimbolikus dolog csak, hiszen Oroszország a gazdasági, pénzügyi és politikai elszigeteltségében számos szerződéses kötelességét nem tudja teljesíteni. Arra ugyanakkor rávilágít a változás, hogy az USA, az EU és a szövetségeseik sikeresen szűkítették annyira le Oroszország lehetőségeit, hogy az fizetésképtelenné nyilvánuljon.

Oroszország utoljára a bolsevik hatalomátvétel után, 1918-ban vált fizetésképtelenné, akkor a kommunisták hivatalosan is megtagadták a cári rezsim által felvett hitelek visszafizetését. Putyin Oroszországát most március eleje óta szorongatják a kifizetések megakadályozásával, de egészen eddig az oroszok mindig találtak alternatív fizetési módokat számláik kiegyenlítésére.

Azzal, hogy Oroszország ki akarja és ki is tudja fizetni hiteleit, de technikailag nem képes erre, kivételes helyzet áll elő. Hivatalosan a fizetésképtelenség beállta után a nagy hitelminősítők szokták kiállítani a nemteljesítési nyilatkozatot, de ők most a szankciók miatt el vannak tiltva az oroszországi üzletektől. A kötvényesek így valószínűleg kivárnak majd és reménykednek benne, hogy a háború végével és a szankciók feloldásával Oroszország megint fizethet majd.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vis majorra hivatkozik, és bohózatnak nevezte, hogy fizetésképtelenek lennének. Szerinte bárki mondhatja rájuk, hogy fizetésképtelenek, de amíg mindenki tudja, hogy valójában lenne pénzük kifizetni az adósaikat, addig ez nem igazi fizetésképtelenség.

(Bloomberg)

Kövess minket Facebookon is!