A G7-es külügyminiszterek a fekete-tengeri importzárlat feloldását sürgetik, Oroszországot hibáztatják a kialakult élelmiszerválságért

2022. június 24. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A G7-ek külügyminiszterei pénteken felszólították Oroszországot, hogy „hagyjon fel a támadásokkal és a fenyegető akciókkal”, oldja fel a fekete-tengeri kikötők élelmiszer-kivitelre vonatkozó zárlatát, ami a közlemény szerint súlyosbítja az élelmezési bizonytalanságot, élelmiszerválságot.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint a világ „példátlan globális éhezéssel” néz szembe, és valós kockázata van annak, hogy idén több éhínség is bekövetkezik.

A válságra nem lehet hatékony megoldást találni, hacsak Ukrajna és Oroszország, amelyek a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékáért felelősek, nem találják meg a módját a kereskedelem újraindításának – mondta. Guterres nem beszélt az Oroszországgal és Ukrajnával Törökországban folytatott tárgyalásokról, amelyeken az ENSZ tervét vitatták meg egy lehetséges fekete-tengeri folyosóról az ukrán gabonaexport számára, mert elmondása szerint a nyilvános nyilatkozatok akadályozhatják a sikert.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!