Megbukott a bolgár kormány

2022. június 22. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

123 szavazattal 116 ellenében szerdán átment törvényhozáson a bolgár kormány elleni bizalmatlansági indítvány, ezzel megbukott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök – írja az MTI. Petkov mindössze fél évet volt kormányon, az általa vezetett négypárti koalícióból azonban június elején kilépett az egyik partner, így kisebbségbe kerültek a parlamentben.

Bulgáriában 2021-ben hosszú politikai válság zajlott le, miután két olyan választást is tartottak, amelyeken egyik pártszövetség sem tudott többséget szerezni. Végül a harmadik, novemberi választáson Petkov frissen alapított, Nyugat-barát, antikorrupciós pártja, a Folytatjuk a változást (PP) nyert és Petkovnak sikerült három másik pártot is rávenni a koalíciós kormányzásra.

Bulgáriában meghatározó belpolitikai téma a szomszédos és azonos nyelvet beszélő Észak-Macedónia európai uniós csatlakozása, melyet a nacionalisták hevesen elleneznek. A június elején a koalícióból kilépő Van Ilyen Nép (ITN) is azzal indokolta távozását, hogy egyes híresztelések szerint Petkov ígéretet tett Észak-Macedónia EU-csatlakozásának jóváhagyására.

A kormánykoalíció felbomlása nemzetközi szinten azért is okoz aggodalmat, mert Petkov kormánya az orosz–ukrán háború kitörése óta következetesen a nyugati álláspontot támogatta, miközben az ország hagyományosan inkább oroszbarátként jellemezhető. Ennek megfelelően van rá esély, hogy egy esetleges kormányváltás után megváltozik az ország hozzáállása a háborúhoz, és ellenezni fogják például az Oroszország elleni EU-s szankciókat.

Petkov most azt mondta, nem fog megpróbálni ellenzéki pártokat a koalíciójába csábítani, de egyes képviselőket meggyőzhet még arról: segítsék vissza a hatalomba. Erre azonban kicsi az esély, így valószínűleg másfél éven belül a negyedszerre is parlamenti választásokat fognak tartani.

Petkov kormánya működésének utolsó napjaiban, május végén azért még jóváhagyta, hogy Bulgária 2024. január elsejétől bevezesse az eurót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől