Elsüllyedt Hongkong híres úszó étterme, ahol II. Erzsébet és James Bond is evett

2022. június 21. – 13:52

frissítve

Elsüllyedt Hongkong híres úszó étterme, ahol II. Erzsébet és James Bond is evett
Elvontatják a kikötőből a Jumbót, Hongong ikonikus úszó éttermét – Fotó: Peter Parks / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elsüllyedt a legendás hongkongi úszó étterem, a Jumbo, napokkal azután, hogy elvontatták a kikötőből, ahol közel 50 évig működött, írja a BBC.

A 4200 négyzetméteres, 2300 férőhelyes étterem 2013 óta veszteségesen üzemelt, a 2020-as lezárások pedig megpecsételték a sorsát, a járvány lecsengését követően már nem tudott újranyitni.

Állítólag több mint 3 millió vendég fordult meg a kantoni konyhájáról híres étteremben, köztük II. Erzsébet királynő, Tom Cruise és Richard Branson. A nagyközönség leginkább az 1974-es James Bond-filmből, a Roger Moore főszereplésével forgatott Az aranypisztolyos férfiből ismerheti, amelyben már 1976-os hivatalos megnyitása előtt feltűnt.

Azért kellett elvontatni a kikötőből, mert az éttermet üzemeltető vállalatnak túl nagy anyagi terhet jelentett a két éve nem üzemelő létesítmény fenntartása. A hajónak az új (ismeretlen) helyen kellett volna várakoznia, amíg új üzemeltetőt nem kap, vasárnap azonban a Dél-kínai-tengeri Paracel-szigetek közelében elsüllyedt, miután nekiütközött valaminek, és víz szivárgott a hajótestbe. A balesetben senki nem sérült meg.

A Jumbo menthetetlennek tűnik, mivel az elsüllyedése környékén a tenger mélysége az ezer métert is meghaladja, ami rendkívül megnehezíti a mentési munkálatokat.

A fenntartó Aberdeen Restaurant Enterprises illetékese azt nyilatkozta, „nagyon elszomorította őket az eset”, de hozzátette, az utazás előtt mérnökök vizsgálták meg a hajót, és mindent rendben találtak, a hatóságoktól is megkapták a szükséges engedélyeket a vontatáshoz.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom