Háborús bűnnek nevezte Josep Borrell, hogy az oroszok blokkolják az ukrán gabonaexportot

2022. június 20. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője „valódi háborús bűnnek” nevezte, hogy Oroszország blokkolja a fekete-tengeri gabonaexportot. Elképzelhetetlen, hogy több millió tonna gabona maradjon elzárva Ukrajnában, miközben a világ más részein éheznek, mondta a sajtónak az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozása előtt.

A hétfői tanácskozás egyik fő témája az ukrán gabonaexport újraindítása lesz. Az orosz haditengerészet blokád alatt tartja a fekete-tengeri ukrán kikötőket, ezért nem jut ki Ukrajnából a gabona, ami súlyos éhínséget okozhat a világ több országában. A háború miatt 20-25 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, és a harcok miatt az idei termést is alig tudják learatni az ukrán gazdák.

Annalena Baerbock német külügyminiszter meglehetősen pesszimistán nyilatkozott hétfőn. Szerinte szinte biztos, hogy nem tudják majd kihozni az Ukrajnában ragadt több millió tonnányi gabonát, de mindent el kell követniük, hogy legalább egy részét elérhető tegyék. Baerbock a vasútban látja a megoldást, modernizálni kell a lengyel és román vasútvonalakat, hogy azokon szállíthassák az ukrán gabonát.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!