Az orosz invázió szimbólumává vált Z Nagyi egyáltalán nem támogatja a háborút

2022. június 15. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban a háborús propagandagépezet elárasztotta Oroszországot az ukrán Babushka Z-vel, azaz Z Nagyival, aki szovjet zászlót lengetve dacolt az ukrán katonákkal. Miután bevették Mariupolt, szobrot állítottak neki, és házak oldalára festették fel az ikonikus hölgyet.

Z Nagyi egy orosz ház falán – Fotó: Ilya Naymushin / Sputnik / AFP
Z Nagyi egy orosz ház falán – Fotó: Ilya Naymushin / Sputnik / AFP

Z Nagyi akkor lett híres, amikor elterjedt róla egy videó a neten. A videó leírása szerint a nő orosznak hitte a segítségére érkező ukrán katonákat, ezért szovjet zászlóval a kezében ment ki üdvözölni őket. A katonák adtak neki egy étellel teli csomagot, majd elvették tőle a zászlót és megtaposták azt.

Erre a nő mérgesen visszaadta a segélycsomagot, és – a felirat szerint – felháborodva mondta a katonáknak, hogy a szülei harcba szálltak azért a zászlóért, nem értette, miért tapossák meg. Az egyik katona erre közölte, hogy a megszálló erők egyik szimbóluma, azért.

Azért vált erős szimbólummá, mert az orosz vezetés arra számított – vagy legalábbis azt hazudta a katonákat –, hogy az orosz ajkú lakosság alig várja, hogy felszabadítsák őket. Ez azonban nem így történt: a lakosság nem értékelte, hogy szétágyúzzák a városaikat, és volt, aki mérgezett pitéket adott a megszálló katonáknak.

A Telegraph májusban írt egy videóról, amiben Z Nagyi (azaz a 69 éves Anja Ivanova) már Harkivba menekülve azt mondta, hogy nem örül neki, hogy az orosz invázió jelképévé vált, mert állítása szerint csak azért ment ki beszélni az orosznak vélt katonákkal, hogy megkérje őket, ne zúzzák szét őket.

„Most meg árulóvá váltam”

– mondta szomorúan.

Az orosz propaganda azonnal ráugrott a videóra, és kijelentették, hogy Z Nagyit elrabolták az ukránok, és akarata ellenére mondatnak vele olyan dolgokat, amiket nem gondol komolyan.

A BBC azonban személyesen is felkereste Ivanovát, aki most egy Harkivhoz közeli faluban, Veljka Danylivkában él férjével, kutyáival és nyulaival.

„Tényleg ilyen öregnek nézek ki? Mintha egy idegen nézne vissza rám”

– kérdezte elborzad, mikor az újságírók megmutattak neki néhány képet a szobráról és a festményekről. A háborút azonban egyáltalán nem támogatja.

„Hogy támogathatnám, hogy a népem haldoklik? Az unokáim és dédunokáim kénytelenek voltak Lengyelországba menekülni. Terrorban és félelemben élünk”

– mondta.

Egy murmanszki falfestmény Ivanováról – Fotó: Pavel Lvov / Sputnik / AFP
Egy murmanszki falfestmény Ivanováról – Fotó: Pavel Lvov / Sputnik / AFP

Amikor azt hitte, hogy orosz katonák jönnek a házához, azért örült, mert azt hitte, hogy nem lesz szükség harcra és háborúra, hanem békésen összeáll a két ország. Nem is politikai szándékkal lengette a zászlót, mert számára az nem a Szovjetunió vagy Oroszország jelképe, hanem a „szereteté, és a családokat, városokat, köztársaságokat átjáró boldogságé.”

„Nem a vérontásé. Aki az ellenkezőjét állítja, az téved.”

Ha beszélhetne Vlagyimir Putyinnal, azt mondaná neki, hogy hibázott. Megkérdezné, hogy mit ártottak neki az ukrán munkások, akik a leginkább szenvednek a háborúban. Erősebb kritikával azonban nem illette, amit azzal magyarázott, hogy

„Putyin egy elnök. Egy cár, egy király, egy császár.”

Amióta híres lett az interneten, sok online gyűlölet éri, és azt mondta, hogy a szomszédai is kiközösítik. A BBC-nek is azt mondta, hogy nem örül a hírnévnek, mert árulóvá vált az ukránok szemében. Az újságírók azt állítják, hogy az interjú után megpróbálta nekik adni a sarló-kalapácsos vörös zászlót, mert nem akarta, hogy amiatt tovább támadják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!