Gyorsan reagálnának a vállalatok az amerikai tamponhiányra

2022. június 14. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban írtunk arról, hogy tamponhiány van Amerikában: néhány üzlet kivételével sokan már csak online, felárasan tudnak beszerezni tamponokból, betétekből.

A hiánynak több, egy időben fellépő oka is van: az első az évekig elhúzódó koronavírus-járvány. A BBC ezzel kapcsolatban a Playtex és az o.b. tamponokat gyártó Edgewell Personal Care szóvivőjét idézi, aki azt mondta, hogy az omikron variáns megjelenése után az Egyesült Államokban és Kanadában is jelentős munkaerőhiány lépett fel. Majd azt is hozzátette, hogy gyáraik éjjel-nappal üzemelnek, hogy minél hamarabb pótolni tudják a készleteket.

A munkaerőhiány mellett a gyártók számára az utóbbi időben kihívássá vált a termékek előállítása is: a szükséges nyersanyagok, mint a pamut és műanyag, egyre csak drágulnak, beszerzésüket pedig a több mint száz napja tartó orosz–ukrán háború is akadályozza, ugyanis mindkét ország jelentős műtrágyaexportőr, ami szükséges a gyapottermesztéshez. Erről beszélt az egyik legnépszerűbb betétgyártó, a Procter & Gamble pénzügyi igazgatója, Andre Schulten is. A vállalat nemrégiben a híres humorista Amy Schumert is okolta a tamponhiány miatt: szerintük Schumer 2020-as Tampax-reklámszereplése után robbanásszerűen ugrott meg a tamponkereslet.

A Walgreens amerikai gyógyszertárlánc szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a világ bizonyos részein érzékelhető ugyan átmeneti tamponhiány, de néhány márka kivételével a termékek online és a boltokban is elérhetőek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!