40-43 fokot mérnek Spanyolország déli részein

2022. június 14. – 10:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hőhullám sújtja Spanyolországot és Franciaország déli részét. A francia meteorológiai szolgálat nyilvántartása szerint a Földközi-tenger partvidékén már most is 35 fok fölöttiek a napi maximumok, a hét közepére pedig 39 fokot várnak a Rhone folyó völgyében, sőt a hivatalos előrejelzés szerint délen 40 fok is lehet.

Még Franciaország északi részein is szokatlan, 30 fokot meghaladó hőség várható.

Patrick Galois francia meteorológus szerint a hőhullám várhatóan rekordot dönt majd, ilyen meleg ugyanis eddig még sosem jött ennyire korán az országban. A korábbi nagy júniusi hőhullámok 2005-ben és 2017-ben nem kezdődtek el június 18. előtt.

Az emberi egészségre nézve különösen káros, hogy az ország több vidékén éjjel sem esik 20 fok alá a hőmérséklet.

Közben Spanyolországban is rekordokat dönt a meleg, ennyire korán júniusban legalább 20 éve nem tapasztaltak ekkora hőhullámot. Sevillában és Córdobában már a hétvégén is 40 fok volt, Dél-Spanyolország más részein pedig 43 fokot mértek.

Fotó: Cristina Quicler / AFP or licensors
Fotó: Cristina Quicler / AFP or licensors

A spanyol meteorológiai szolgálat szerint az utóbbi években 20-40 nappal korábban köszöntött be a tipikus nyári meleg, mint 50 éve. A tavalyi nyár eleve a valaha mért legmelegebb és legszárazabb nyár volt az országban, Córdoba vidékén augusztusban 47,4 fokot mértek, aminél még sosem volt melegebb Spanyolországban a mérések kezdete óta. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!