Az osztrák kormány hatmilliárd eurót osztana szét, hogy megvédjék a lakosságot az inflációtól

2022. június 14. – 20:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák kormány kedden a folyamatos áremelkedésekre reagálva, hatmilliárd eurós segélycsomagot mutatott be. Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, az első kifizetésekre már idén nyáron sor kerülhet.

Az osztrák kormány a folyamatos drágulás miatt hatmilliárd eurós segélycsomaggal támogatná az osztrák lakosságot: ötmilliárd euróval támogatná a magánszemélyeket, a maradék egymilliárd eurót pedig a vállalkozások kisegítésére fordítaná.

A segélycsomagból a családok gyerekenként 180 eurónyi (aktuális árfolyamon 71 ezer forint) támogatást kaphatnak a családi pótlékon felül augusztusban. Míg az alacsony jövedelműek, ami a szociális ellátásban részesülőket, a minimálnyugdíjasokat és a munkanélkülieket jelenti, ők egyszeri 300 euró (119 ezer forint) támogatást kaphatnak szeptemberben.

A csomag legjelentősebb része az úgynevezett klímabónusz, amit a segélycsomag részeként, az eredeti 100-200 euróig terjedő összegről 250 euróra (99 ezer forint) növelnének; ezt az éves járulékot az Ausztriában októbertől hatályos szén-dioxid-adó ellensúlyozására vezették be. A klímabónuszra mindenki jogosult, aki Ausztriában évente legalább 183 napon át bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A klímabónusz részeként a családosok gyerekenként a megemelt összegnek, a 250 eurónak a felét is megkapnák.

Emellett Ausztria minden lakosát 250 eurós (99 ezer forint) egyszeri kompenzáció illetné meg az áremelkedések miatt. A segélycsomag kitér a családi adókedvezmény és a gyermekek után járó kiegészítő pótlék megemelésére is.


(MTI, APA)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!