A hatástalan üzemanyag-kedvezmények miatt szigorítanák a kartelltörvényeket a németeknél

2022. június 12. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Habeck német gazdasági miniszter az üzemanyag-kedvezmények körüli szabálytalanságokra reagálva megszigorítaná a trösztellenes törvényeket. Így az államnak lehetősége lenne piaci visszaélés bizonyítása nélkül is lefölöznie az olajtársaságok extraprofitját, szükség esetén pedig fel is oszlathat vállalatokat.

Az ügy hátterében a dízel- és benzinadó-visszatérítésről szóló vita áll. Ezeket az üzemanyag-kedvezményeket eredetileg az egekbe szökő energiaárak enyhítése miatt vezették be. A benzin és a gázolaj literenkénti 35 centig terjedő adókedvezménye azonban a kritikusok szerint hatástalan maradt, mert az olajipari vállalatok nem adják tovább a vásárlóknak az úgynevezett „tankkedvezményt”.

„Nyilvánvalóan bekövetkezett az, amire sok szakértő figyelmeztetett: az olajipari vállalatok bezsebelik a profitot, a fogyasztók pedig semmit sem éreznek az adócsökkentésből” – mondta ezzel kapcsolatban Robert Habeck a német Der Spiegelnek.

A kartelltörvény módosítása többek között megteremtené a lehetőséget az ásványolaj- és benzinkút piac szétválasztására, és a Szövetségi Kartellhivatal számára, hogy gyorsan és egyszerűen lefölözhesse a társaságok extraprofitját. Az így lefölözött összegek pedig az államkasszákba kerülnének. Ilyesmire elméletileg eddig is meg volt a jogi lehetőség, a bürokrácia azonban ellehetetlenítette az alkalmazását a gyakorlatban.

(MTI, Der Spiegel)



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!