„Ukrajna és Oroszország egy nép!!! Béke veletek, testvéreim!” – írták az elvonuló oroszok egy ukrán iskola táblájára

2022. június 9. – 16:04

frissítve

„Ukrajna és Oroszország egy nép!!! Béke veletek, testvéreim!” – írták az elvonuló oroszok egy ukrán iskola táblájára
Háborús roncsokat szállító teherautót néz egy gyerek Katyuzankában – Fotó: Maxym Marusenko / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán erők márciusban foglalták vissza a Kijevtől északra fekvő Katyuzsanka nevű települést, ami több mint egy hónapig volt orosz megszállás alatt. A károk felmérésekor kiderült, hogy a helyi iskola teljesen használhatatlanná vált. A felszerelések egy részét ellopták, ami pedig ott maradt, azt összetörték az oroszok. Az iskola udvarán egy rögtönzött temető volt, a futballpályán pedig mély árkokat ástak, írja a CNN.

A visszatérő ukránok az egyik szétrombolt osztályteremben a falon lógó zöld táblán, közvetlenül Isaac Newton portréja alatt egy krétával írt üzenetet találtak „az oroszok” aláírással:

„Gyerekek, sajnáljuk ezt a rendetlenséget, megpróbáltuk megmenteni az iskolát, de ágyúzás volt. Éljetek békében, vigyázzatok magatokra, és ne ismételjétek meg azokat a hibákat, amelyeket az idősebbek elkövettek. Ukrajna és Oroszország egy nép!!! Béke legyen veletek, testvéreim!”

Az iskolában több más üzenetet is találtak, amit az orosz katonák hagytak hátra. „Az egész világ békéjéért vagyunk” – volt olvasható egy másik táblán.

Mikola Mikicsik, a katyuzsankai középiskola igazgatója a CNN-nek azt mondta: undorodott, amikor megtalálta a cetliket. Az igazgató szerint hiába írnak ilyen üzeneteket az oroszok, ha egyszer kirabolták az iskolát, tönkretették a számítógépeket, elvitték a merevlemezeket, a laptopokat, nyomtatókat. „Semmit sem hagytak az iskolában! Ez barbárság és képmutatás” – mondta az igazgató.

Az iskola területén az igazgató elmondása szerint három páncéltörő aknát, több kábító gránátot és töltényekkel teli géppisztolytárakat találtak. Az iskola nemrég felújított konyhája romokban hevert. Az igazgató becslése szerint az orosz csapatok által okozott kár eléri az 5 millió hrivnyát (kb. 62 millió forint), és a diákok egyhamar nem tudnak visszatérni az iskolába.

Más iskolákban is találtak üzeneteket az elvonuló oroszoktól. A novobijkivszki iskolát a harcokban súlyos csapás érte, a tetőszerkezetet súlyosan megrongálták a lövések, és az összes ablak betört. A könyvtár megrongálódott, az iskolai tankönyvek teljesen elégtek, egyetlen tankönyv sem maradt. Összetörtek az íróasztalok, a felszereléseket és a számítógépeket elvitték. Itt ezt az üzenetet hagyták az oroszok a táblán:

„Sajnáljuk, nem akartuk ezt a háborút. Szláv testvérek, becsaptak benneteket. A háború rossz, ne harcoljatok, gyerekek!!!”

A Kijevtől keletre fekvő Csernyihiv régió egyik falujában, Novij Bikivben is talált az iskolaigazgató az ukrán és az orosz nép közötti békéről és barátságról szóló feliratokat, például azt, hogy „Éljünk barátságban!!!” Az nem tudni, mennyire fér bele a két nép barátságába, hogy az oroszok innen is elvitték a nyomtatókat, a laptopokat és a drága interaktív táblát, a többi felszerelést és berendezési tárgyat pedig összetörték és használhatatlanná tették.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!