A megnyitó előtt felmerült, hogy hamisak a festmények, ezért lefújták a kiállítást Szlovéniában

2022. június 9. – 13:25

frissítve

A megnyitó előtt felmerült, hogy hamisak a festmények, ezért lefújták a kiállítást Szlovéniában
Fotó: Szlovén Nemzeti Múzeum

Másolás

Vágólapra másolva


Az utolsó pillanatban fújták le a ljubljanai Szlovén Nemzeti Múzeumban a 19. és 20. századi híres festők műveiből összeállított kiállítást, miután szakértők szerint „nyilvánvaló hamisítványokról” volt szó – írta a Delo című szlovén napilap csütörtökön.

A múzeum korábban bejelentette, hogy a szlovén Boljkovac család magángyűjteményéből 160 műalkotást mutatnak be, köztük Van Gogh, Picasso, Matisse, Miró, Degas, Munch, Klee képeit. Az MTI szerint a tárlatot szerdán nyitották volna meg, azonban elismert szlovén művészettörténészek és festménybecsüsök szerint „nyilvánvaló hamisítványokról” van szó.

Aleksander Bassin neves művészettörténész, a Ljubljanai Városi Galéria egykori igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a festményeken rögtön látszik, hogy nem eredetiek. „Ehhez nem kell szakértőnek lenni, elég, ha valaki jártas a képzőművészetben” – mondta, hozzátéve: elképzelhető, hogy az említett alkotók valamelyikének lehetne grafikája Szlovéniában, de festményeik biztosan nincsenek.

Becslések szerint a gyűjtemény értéke meghaladná az egymilliárd dollárt, ha valódiak lennének a képek.

Pavle Cart még az előző kormány alatt nevezték ki az alkalmasságával kapcsolatos kételyek dacára a múzeum élére. Az igazgató kitart amellett, hogy a művek eredetiek, szerinte a művészettörténészi közösség „elsietve” bélyegezte meg a festményeket hamisítványként.

A gyűjtemény tulajdonosa, Niko Boljkovac azt mondta a Delónak, hogy a Gallus nevű kis magángaléria igazgatójaként

az elmúlt 50 évben vásárolta a műveket különböző árveréseken, ahol aránylag alacsonyak voltak a kikiáltási árak.

Bolkjovacról és gyűjteményéről a legtöbb szakértő még soha nem is hallott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!