Lavrov szerint az amerikai rakétarendszer harmadik országot sodorhat a háborúba

2022. június 1. – 17:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is reagált arra, hogy Joe Biden amerikai elnök modern rakétarendszert ígért Ukrajnának, amivel hatékonyabban védekezhetnek az orosz tüzérség ellen. Lavrov szerint egy ilyen szállítmány növeli annak kockázatát, hogy egy harmadik ország is belekeveredik a konfliktusba. Korábban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is negatívan értékelte a fejleményt.

A külügyminiszter egy szaúd-arábiai sajtótájékoztatón nyilatkozott, ahol a Reuters tudósítása szerint azt is elmondta, hogy Oroszországnak nehézségei vannak a gabonaexporttal a hajóit érintő szankciók miatt. A háború általános következménye, hogy az élelmiszerek világpiaci árai felmentek. A Kreml általában a nyugati szankciókat okolja ezért, illetve az ország műtrágya- és gabonaexportjának megzavarásáért – most is ezt történt.

A Biden által ígért közepes hatótávolságú, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerről itt írtunk korábban. Amerika eddig 700 millió dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának. Magas rangú amerikai kormányzati tisztviselők korábban azt mondták, hogy Ukrajna biztosítékot adott arra, hogy a rakétákat nem fogják Oroszországon belüli csapásokra használni.

(The Guardian, Sky News)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!