Verésekről, vasalóval, árammal való kínzásról számoltak be az elfoglalt Herszonban élő ukránok

2022. június 1. – 11:36

frissítve

Verésekről, vasalóval, árammal való kínzásról számoltak be az elfoglalt Herszonban élő ukránok
Az orosz erők katonája tankol egy benzinkúton a herszoni régióban 2022. április 13-án – Fotó: RIA Novosti / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz katonák által elkövetett kínzásokról számoltak be többen is a BBC-nek az Ukrajna déli részén lévő herszoni régió lakosai közül. Az orosz csapatok már a háború első felében elfoglalták Herszon városát. Az ukrán tévéállomásokat gyorsan felváltották az orosz állami adások, a nyugati termékeket orosz árucikkekre cserélték.

A BBC tudósítója több olyan emberrel beszélt, akiknek sikerült elhagyniuk a várost, és be tudtak számolni a kínzásokról. Olekszandr Guz egy Bilozerka nevű faluban az ottani falutanács egyik képviselője volt. Fiatalemberként a hadseregben szolgált, de most saját vállalkozása van. Ő és felesége nyíltan oroszellenesek voltak, a felesége ukránbarát gyűlésekre járt, a férfi pedig megpróbálta megakadályozni az orosz csapatok bevonulását a faluba.

Nem sokkal az orosz hatalomátvétel után katonák jöttek Olekszandr Guzért, és elvitték kihallgatásra. A férfi fejére zsákot húztak, nyakára és csuklójára kötelet kötöttek, majd azt mondták neki: álljon széttárt lábakkal, amíg kihallgatják. Amikor nem válaszolt a kérdésre, a lába közé ütöttek. Amikor elesett, a nyakán megfeszült a kötél és fuldokolni kezdett, de miközben megpróbált felállni, folyamatosan verték. Az oroszok azt mondták neki, úgy megverik, hogy nem marad veséje.

A férfi a BBC tudósítójának a telefonján képeket is mutatott a zúzódásokkal teli testéről. Az ilyen képeket nem könnyű kicsempészni az orosz fennhatóság alatt álló területről, mert az ellenőrző pontokon és a hatósági kihallgatásokon az emberek telefonjait is tüzetesen átnézik. A férfi ezért előbb elküldte a sérüléseiről készült képeket külföldön élő fiának, mielőtt letörölte volna azokat a saját telefonjáról.

Oleh Baturin újságíró volt Herszon régióban. Őt az orosz invázió után néhány nappal hurcolták el. „Térdre!” – kiabálták neki, majd eltakarták az arcát, a kezeit pedig hátrafeszítették. Ezután a hátát, a bordáit és a lábát verték egy gépkarabély válltámaszával. Baturin nyolc napig volt börtönben, ezalatt hallotta, hogy másokat kínoznak. Szemtanúja volt annak, amikor a katonák „azt játszották” egy fiatalemberrel, hogy kivégzik. Baturin akkor tudta meg, hogy négy bordája is eltört, amikor később el tudott menni orvoshoz. Ő is fényképekkel tudta igazolni a kínzások nyomát a testén. Most már ő is ukrán fennhatóság alatt álló területen tartózkodik.

A BBC tudósítója beszélt egy orvossal, aki a herszoni kórházban dolgozott. Az orvos azt mondta, számos olyan pácienssel találkozott a kórházban, akin bántalmazásra utaló jelek voltak láthatók. A vérömlenyek, véraláfutások mellett horzsolásokat, vágásnyomokat, áramütés nyomait, a kezeken kötés, a nyakon pedig fojtogatás jeleit látta. Egyik betege arról számolt be, hogy egy homokkal töltött tömlővel verték meg. Az orvos égési sérüléseket is ellátott, amelyek az emberek lábán és kezén voltak.

Egy lakos az oroszok által lerombolt házak között a herszoni Hola-Prisztany városban 2022. május 7-én – Fotó: Ivan Rodionov / AFP
Egy lakos az oroszok által lerombolt házak között a herszoni Hola-Prisztany városban 2022. május 7-én – Fotó: Ivan Rodionov / AFP

Az orvos emellett nemi szerveken lévő égésnyomokról, egy megerőszakolt lány fején lévő lőtt sebről és egy betege hátán és hasán vasalótól származó égési sérülésekről is beszámolt. Egyik páciense azt mondta: egy autóakkumulátorból két vezetéket erősítettek az ágyékához, majd egy nedves rongyra állították.

Az orvos szerint rajtuk kívül sok más súlyos sérült is volt, akik nem kaptak kórházi ellátást. Néhányan otthon maradtak, mert máig félnek kimenni a szabadba, és a megfélemlítés miatt pszichológiai nyomás alatt állnak. Az oroszok ugyanis sok embert azzal fenyegettek meg, hogy megölik a családjukat.

Az orvos arról is megkérdezte betegeit, vajon miért pont őket vitték el a kihallgatásokra és a kínzásokra. Páciensei azt felelték: nem akartak átállni az orosz oldalra, részt vettek oroszellenes tüntetéseken, az ukrán területvédelmi egység tagjai voltak, valamelyik családtagjuk a szeparatisták ellen harcolt, de az is előfordult, hogy valakit csak véletlenszerűen vittek el.

A kínzásokról, emberek elhurcolásáról szóló beszámolókkal az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója és a Human Rights Watch emberjogi szervezet is foglalkozik. Belkis Wille, a Human Rights Watch munkatársa azt mondta: a BBC által összegyűjtött tanúvallomások egybevágnak az általuk hallottakkal. „Ezek potenciális háborús bűncselekmények, amelyeket vizsgálunk” – mondta.

A BBC megkereste az orosz védelmi minisztériumot, hogy szembesítse a tárcát az ukrán civilek beszámolóival, de nem kapott választ. Korábban a Kreml szóvivője azt mondta: szakértőik meggyőzően bizonyították, hogy az állítólagos orosz háborús bűnökről szóló beszámolók nyilvánvaló hamisítványok, a legkirívóbb eseteket pedig megrendezték.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!