Hogy áll most a helyzet a különböző hadszíntereken?

2022. június 1. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Institute for the Study of War elemzőintézet május 31-én délután kiadott jelentésében olvashatunk az ukrajnai harcok jelenlegi állásáról:

  • Kelet-Ukrajna, Szeverodonyeck – Az orosz hadsereg elsősorban Szeverodonyeck és a Donbasz elfoglalására összpontosít. Szeverodonyeck mellett most a másik cél, hogy Izjumtól délkeletre és Limantól nyugatra előrenyomuljanak Szlovjanszk felé. Mindez azonban sebezhetővé teszi az orosz hadsereget más hadszíntereken, főleg a dél-ukrajnai Herszonnál. Ukrajna emiatt nem is koncentrálta minden erejét Szeveroronyeck védelmére, ami miatt kiritkákat is kapott a vezetés. Mariupollal ellentétben az ukrán hadsereg most inkább lassan feladja a várost, elkerüli a nagyobb veszteségeket. Ukrajnának gazdálkodnia kell a szűkösebb erőforrásaival, és a kritikus terep visszaszerzésére kell összpontosítania, nem pedig olyan területek védelmére, amelyek ellenőrzése nem fogja meghatározni a háború kimenetelét vagy a háború kiújulásának feltételeit, vélik az elemzők.
  • Harkiv – Az ukrán ellentámadás és a védelmi műveletek nagyrészt tüzérségi hatótávolságon kívülre szorították az oroszokat Harkivnál, és megállította az orosz előrenyomulást Izjumból. Mindkettő fontosabb eredmény, mint Szeverodonyeck védelme.
  • Dél-Ukrajna, Herszon – Ez a terület azért fontos Ukrajnának, mert az oroszok itt a Dnyipro folyó nyugati partján tartják a területet, ami nagyon erős pozíciót jelent egy későbbi, Odessza felé irányuló nyugati invázió megindításához. Ha Ukrajna visszaszerzi Herszont, sokkal jobban meg tudja védeni magát egy jövőbeni orosz támadással szemben.
Térkép: Institute for the Study of War
Térkép: Institute for the Study of War

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!