Az orosz csapatok elfoglalták a stratégiai jelentőségű Szeverodonyeck nagy részét

2022. június 1. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna kedden közölte, hogy Oroszország ellenőrzése alá vonta Szeverodonyeck nagy részét, amely most az orosz invázió elsőszámú célpontjának számít. A Luhanszk tartományban található városban az orosz erők kemény ellenállásába ütköztek. Az oroszok által támogatott luhanszki szakadárok is elismerték, hogy a város elfoglalása a három hónapja tartó háború egyik legnagyobb szárazföldi támadása ellenére is hosszabb időt vesz igénybe, mint remélték.

Az orosz hadsereg jelentős katonai erőt vont össze itt a keleti front más részeiből. Az orosz erők célja az volt, hogy a Szeverodonyeck és Liszicsanszk térségében védekező ukrán erőket bekerítsék és elvágják utánpótlási vonalaikat. Szeverdonyeck elfoglalásának azért van stratégiai jelentősége, mert ha az orosz hadsereg Liszicsanszkba is bevonul, átveheti a teljes ellenőrzést a luhanszki régió felett, amely egyike annak a két keleti tartománynak, amelyre Moszkva a szakadárok nevében igényt tart. A fontosabb Donyeck megyei városok, mint Szlovjanszk és Kramatorszk egyelőre még ukrán kézen vannak.

Térkép: Institute for the Study of War
Térkép: Institute for the Study of War

Szerhij Gaidai, Luhanszk tartományi kormányzója azt mondta: Szeverodonyeckben szinte az összes kritikus infrastruktúra megsemmisült, a lakóingatlanok 60 százaléka pedig javíthatatlanul megrongálódott. A város egyelőre nincs bekerítve, de a folyamatos orosz ágyúzás lehetetlenné tette a segélyszállítmányok bejuttatását és a civilek evakuálását. Az iparvárosba találat ért egy salétromsavas tartályt, ami miatt rózsaszínes, mérgező gáz szállt a levegőben. A civil lakosságot arra figyelmeztették, hogy ne hagyják el a bunkereket. (Reuters).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!