15 ezer háborús bűncselekményről tudnak Ukrajnában, és naponta 200-300 új bejelentés érkezik

2022. június 1. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnában a háború kezdete óta mintegy 15 ezer háborús bűncselekmény gyanúját felvető esetet jelentettek, és naponta 200-300 új bejelentés érkezik – mondta Irina Venediktova ukrán főügyész újságíróknak Hágában. Eddig mintegy 600 gyanúsítottat azonosítottak és 80 büntetőeljárás indult. A gyanúsítottak listáján szerepelnek „Oroszország katonai, politikai vezetői és propagandaügynökei” is, mondta a főügyész. Oroszország tagadja, hogy szándékosan civileket támadott volna, és katonái háborús bűnökben vettek volna részt. Több esetben éppen Moszkva vádolja háborús bűncselekményekkel Ukrajnát.

Venediktova azt mondta: a 15 ezer feltételezett háborús bűncselekmény közül több ezerre a keleti Donbasz régióban derült fény, ahol heves harcok folynak az orosz és az ukrán csapatok között. A vizsgált háborús bűnök közé nem csak a kínzás, a civilek megölése és a polgári infrastruktúra lerombolása tartozik. Ide sorolják emberek – köztük felnőttek és gyermekek – erőszakos áthelyezését Oroszország különböző részeire.

Az ukrán hatóságok jelenleg nem tudják kivizsgálni ezeket az eseteket az orosz hadsereg által ellenőrzött területeken, az evakuáltakat és a hadifoglyokat azonban kikérdezték. A nyomozásokat Észtország, Lettország és Szlovákia is segíti. A Nemzetközi Büntetőbíróság Ukrajnát „tetthelynek” minősítette, és az eddigi legnagyobb létszámú nyomozócsoportját küldte az országba, hogy segítse a nyomozást. Kedden két orosz katonát 11 és fél évre börtönre ítéltek Ukrajnában, mert civil területeket lőttek. Az első orosz katonát, Vagyim Sisimarin őrmestert, akit Ukrajnában állítottak bíróság elé, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert agyonlőtt egy fegyvertelen ukrán civilt. (BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!