Ukrán elnöki tanácsadó: Valószínűtlen a győzelmünk, ha az USA nem ad nagy hatótávolságú fegyvereket

2022. május 31. – 06:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszország elleni ukrán katonai győzelem valószínűtlen, ha az Egyesült Államok visszatartja a nagy hatótávolságú tüzérségi fegyvereket, ezek nélkülözhetetlenek Ukrajna függetlenségéhez – mondta Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó.

Múlt héten amerikai tisztségviselők azt mondták, hogy fontolóra veszik a rakéta-sorozatvető rendszerek szállítására vonatkozó ukrán kérést. Ezek a rendszerek akár 300 kilométeres távolságig is használhatók, és éppen ezért övezi nagy vita azt a kérdést, hogy tanácsos-e ilyeneket Ukrajna rendelkezésére bocsátani, hiszen ezekkel akár oroszországi célpontokat is képesek lennének elérni, ami jelentősen eszkalálhatná a konfliktust. Joe Biden amerikai elnök ezért jelentette ki hétfőn, hogy az Egyesült Államok nem fog olyan nagy hatótávolságú rakétarendszereket küldeni Ukrajnának, amelyek elérhetik Oroszországot.

A brit hadsereg amerikai gyártmányú M270 rakéta-sorozatvető rendszere a Summer Shield 2022 nevű hadgyakorlaton a lettországi Ādaži katonai bázisán 2022. május 27-én – Fotó: Ints Kalnins / Reuters
A brit hadsereg amerikai gyártmányú M270 rakéta-sorozatvető rendszere a Summer Shield 2022 nevű hadgyakorlaton a lettországi Ādaži katonai bázisán 2022. május 27-én – Fotó: Ints Kalnins / Reuters

Aresztovics is reagált erre az aggályra: azt mondta, Ukrajna csak a saját területe védelmére vetné be ezeket a fegyvereket, Oroszország megtámadására nem. Szerinte már akár húsz ilyen rakétarendszer is sorsfordító lenne a háborúban, mert lehetővé tenné, hogy Ukrajna megvédje magát a nagy hatótávolságú orosz fegyverekkel szemben.

„Ilyen fegyverek nélkül valószínűleg képesek lennénk stabilizálni a frontvonalakat. De elveszíthetnénk Herszon, Luhanszk, Donyeck és a Zaporizzsjai terület egy részét”

– mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!