Európában csak a magyarok és a görögök nem támogatják Oroszország gazdasági elszigetelését

2022. május 30. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási különbség van Oroszország megítélésében a nyugati liberális demokráciák és a világ többi része között – derül ki az Alliance of Democracies (AoD) civil szervezet jelentése szerint, amit a Guardian szemlézett. A felmérés részeként 52, nagyrészt befolyásos vagy nagy lakosságszámú országban készítettek közvélemény-kutatásokat többek között arról is, hogy a háború miatt szükség van-e megszakítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal.

Az 52 országból 31-ben mondta a megkérdezettek többsége, hogy szükség van a gazdasági kapcsolatok megszakítására Oroszországgal, míg 20 ország lakói ezt elutasították. Kolumbiában pont kiegyenlítettek voltak a válaszok.

Az ukrajnai háború miatt Oroszország elszigetelését támogató 31 országból 20 Európában van, és a maradék 11 is nagyrészt volt brit gyarmat vagy fejlett demokrácia. Európából csak a görögök és a magyarok voltak a gazdasági kapcsolatok megszakítása ellen.

Európán kívül a nagyobb államok lakóit viszont ilyen értelemben nem győzte meg az ukrajnai háború. Kína mellett Indonézia, Törökország, Egyiptom, Nigéria, Mexikó és Pakisztán lakói is többségben úgy gondolják, nincs szükség Oroszország elszigetelésére.

Annak ellenére, hogy Oroszország kapcsán ennyire megosztottak voltak a megkérdezettek, Ukrajna iránt a legtöbben azért szolidárisak. Az egész világon megkérdezettek 46 százaléka mondta, hogy az EU, az USA és a NATO túl keveset tett Ukrajnáért, és összesen csak 11 százalék mondta, hogy túl sokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!