Meghalt Angelo Sodano bíboros, akit zaklatási ügyek eltussolásával vádoltak

2022. május 28. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

95 éves korában egy római kórházban koronavírus-fertőzés következtében meghalt Angelo Sodano vatikáni bíboros, korábbi vatikáni államtitkár, a Bíborosi Kollégium dékánja – írja a Reuters. A bíboros 1990 és 2006 között volt a Vatikán második embere, II. János Pál és XVI. Benedek alatt is a pápai állam külügyeit irányítva.

Angelo Sodano az észak-olaszországi Piemont tartományban született és 1950-ben szentelték pappá, később több országban is betöltötte a vatikáni nagyköveti posztot. II. János Pál nevezte aztán ki vatikáni államtitkárrá, ezek után sok éven keresztül a pápa jobb kezeként tartották számon. Sokak szerint mikor a kétezres évek elején János Pál már Parkinson-kórban szenvedett és egyre romlott az egészségügyi állapota, akkor Stanislaw Dziwisz érsek mellett Sodano irányította igazából az egyházat.

2010-ben aztán Jason Berry Vatikán-kutató egy tanulmányában arról írt, hogy Sodano volt, aki korábban megakadályozta a szexuális zaklatásokkal vádolt Marcial Maciel ügyének kivizsgálását. János Pál halála után végül Benedek engedélyezte a vizsgálatokat, és Macielt 2006-ban el is távolították tisztségéből. Később Sodanót más ügyek eltussolásával is megvádolták, de ő ezeket végig tagadta.

1997-ben egyébként Angelo Sodano bíboros volt az, aki Horn Gyulával aláírta a vatikáni megállapodást, amelyben rendezték a magyarországi egyházi intézmények jogi státuszát és az egyházi intézmények kapcsolatát az állammal. Az eset akkor azért lett emlékezetes, mert nem fogtak az erre a célra kikészített golyóstollak, ezért a megállapodást Horn Gyula töltőtollával írták alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!