20 év után szabadult a börtönből a japán Vörös Hadsereg alapítója

2022. május 28. – 10:13

20 év után szabadult a börtönből a japán Vörös Hadsereg alapítója
Fusako Shigenobu a japán Vörös Hadsereg alapítója, miután kiszabadult a börtönből, lánya, May Shigenobu és ügyvédje társaságában újságírókkal beszélget Akisimában, 2022. május 28-án. Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 76 éves Fusako Shigenobu 20 év után elhagyta a börtönt, túszejtések, és egy repülőtéri mészárlás is a nevéhez fűződik. Shigenobu évtizedekig rejtőzködött, mielőtt 2000-ben Oszakában letartóztatták. – írja a BBC.

Shigenobu, a mára feloszlatott terrorista csoport, a Japán Vörös Hadsereg egykori vezetője és alapítója volt, fő céljuk között szerepelt a globális szocialista forradalmak kiprovokálása nagy horderejű terrorcselekményekkel.

Rengeteg túszejtést és gépeltérítést hajtottak végre, 1972-ben például halálos támadást követtek el a Tel-Avivi Lod repülőtér ellen, ahol 26 ember meghalt.

De Shigenobu a francia hágai nagykövetség elleni 1974-es támadásban is kivette a részét, ahol a nagykövetet, és több kollégát is a Vörös Hadsereg három fegyverese 100 órára túszul ejtette.

Bár fizikailag nem vett részt a támadásban, de a japán bíróság 2006-ban megállapította, hogy ő is segítette a támadást. A csoport utolsó ismert akciója egy Olaszországban elkövetett autórobbantás volt 1988-ban.

A nő szombaton elhagyta a börtönt, és bocsánatot kért, hogy ártatlan embereket sodort életveszélybe.

„Fél évszázaddal ezelőtt történt... de kárt okoztunk ártatlan embereknek, akik idegenek voltak számunkra. A csatánkat előnyben részesítettük, például túszejtéssel”

- mondta az AFP hírügynökségnek.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom