Rossz előérzetük volt a barátoknak, amikor az Erdélyben eltűnt egyetemi oktatónő nem ért vissza a kirándulásról

2022. május 26. – 17:48

Rossz előérzetük volt a barátoknak, amikor az Erdélyben eltűnt egyetemi oktatónő nem ért vissza a kirándulásról
A kolozsvári rendőrség körözést adott ki B. Ferenc autójára, a szürke, AR-51-LAC rendszámú Dacia Loganra – Fotó: Kolozs Megyei Rendőrség

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában hivatalosan is megerősítette a Kolozs megyei törvényszéki ügyészség, hogy a már napok óta eltűnt M. Beátát holtan találták a Bihar megyei Élesd közelében. A 30 éves nő a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen dolgozott tanársegédként. Holttestén erőszakra utaló nyomokat rögzítettek. A gyilkossággal barátját, B. Ferencet gyanúsítják, akit egyelőre nem találnak a hatóságok.

Az eset számos kérdést vet fel. Vajon a hatóságok megfelelő hozzáállásával elkerülhető lett volna-e a tragédia, tekintve, hogy a férfit korábban párkapcsolati erőszak miatt ítélte el a bíróság? Vajon ebben az esetben a bíróság elnéző volt-e, miután M. Beáta feltételezett gyilkosát a korábbi bántalmazással kapcsolatos bűnvádi perben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte? Mi lenne, ha a társadalom nem relativizálná továbbra is a nők elleni erőszakot, és nem bocsátana meg a bántalmazónak?

Május 21-én, szombaton dél körül M. Beáta egynapos kirándulásra indult B. Ferenccel az Erdélyi-szigethegységbe. Amikor a nő nem érkezett vissza a megbeszélt időpontban Kolozsvárra találkozni a barátaival, sokan nem azt feltételezték, hogy a pár önfeledten barangol, és elfelejtett válaszolni az aggódó telefonhívásokra, hanem a legrosszabbra gondoltak. Egy román lap értesülése szerint ugyan pár órával később érkezett egy sms a nő telefonjáról, hogy mégsem tud elmenni este a megbeszélt találkozóra, de elképzelhető, hogy ezt az üzenetet már nem ő írta.

Kiégéssel magyarázta a verést

A barátok azért aggódtak, mert két évvel ezelőtt, 2020. július 29-én egy kolozsvári utcai kamera rögzítette, amint B. Ferenc az akkori élettársát ütlegeli, majd a földre zuhanó nőt tovább rugdossa. Mint később kiderült, a nő azért kapott verést, mert egyedül szeretett volna hazamenni, nem akart órákon át tartó veszekedést. A felvétel szerint a férfi akkor nyolc percen keresztül verte a fiatal nőt, majd elhagyta a helyszínt.

B. akkor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári film-, fotó- és médiatanszékén tanársegédként dolgozott. A bántalmazás után az egyetem felbontotta a munkaszerződését, és közleményben határolódott el tőle.

Az áldozat feljelentése nyomán az ügyészség bűnvádi eljárást indított ellene. 2021 elején, egy alapfokú ítéletben 3 év próbaidő mellett 1 év és 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és egyéb szabadságjogokat is megvont tőle a bíróság. Az Átlátszó Erdély cikke szerint B. a tárgyaláson elismerte, hogy bántalmazta volt barátnőjét, de szerinte ez egyszeri eset volt. Agresszív tettét kiégéssel magyarázta, szerinte a rá nehezedő pszichés nyomás következtében vesztette el önuralmát.

Bántalmazó múlt

Az Átlátszó Erdély azonban arról írt, hogy B. visszaeső bántalmazó: közel egy évtizedre visszanyúló, agresszív viselkedéséről korábbi barátnői vallottak a lapnak. Ők szabadságuk korlátozásáról, kontrolláló, elnyomó magatartásról, agresszív kirohanásokról, verbális, pszichikai és fizikai bántalmazásról, fojtogatásról számoltak be.

Ezeket a vádlott jellemzéséhez szolgáló bizonyítékként nyújtották be a bíróságnak, de a bíró a sértettet és a sértett ügyvédjét sem kérdezte ezekről a tanúvallomásokról. Ehelyett hitelt adott a vádlott állításának, mely szerint a férfi a „pszichés nyomás” hatására vesztette el az önuralmát. „A szeretet megbocsátást is jelent, sokkal inkább, mint büntetést” – mondta a bíró. Hozzátette: cselekedeteink következményeinek viselése terelhet a helyes útra.

Körözik a férfit

A döntés után B. azzal állt a nyilvánosság elé, hogy megbánta tettét, és szakember segítségét kérte indulatkezelési problémái megoldása érdekében. A férfi ezután is zavartalanul folytatta társasági életét a kolozsvári fiatal értelmiségi körökben, jelen volt a különböző nyilvános eseményeken. Úgy tudjuk, nemrég egy kolozsvári könyvkiadónál dolgozott, de ott felbontották vele a szerződést.

A 30 éves nő, akárcsak korábban B., a Sapientia filmművészet, fotóművészet és média szakán dolgozott óraadó tanárként, emellett az RMDSZ egyik szervezeténél, az Iskola Alapítványnál foglalkozott könyvkiadással.

A 43 éves feltételezett elkövetőt keresi a rendőrség. Sajtóértesülések szerint B. nem lépte át autóval a határt, de az nem jelenti azt, hogy esetleg más módon nem távozott az országból. A kolozsvári rendőrség körözést adott ki B. Ferenc autójára, a szürke, AR-51-LAC rendszámú Dacia Loganra. Ezt a rendőrség közlése szerint legutóbb május 22-én Élesden látták.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!