A kínai külügy szerint álhír, hogy Kína ne tisztelné az emberi jogokat: ők csak sajátos jelleggel állnak hozzá

2022. május 24. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Vang Ji kínai külügyminiszter találkozott az ENSZ emberi jogi főbiztosával, Michelle Bachelettel Kínában. A találkozón a külügyminiszter arról beszélt, hogy reméli, az ENSZ segít nekik tisztázni a „Kína befeketítését célzó álhíreket”, írja az MTI.

Vang arról beszélt, hogy „egyes országok és Kína-ellenes erők a nemzetközi színtéren önkényesen terjesztenek álhíreket Kínáról". A külügyminiszter szerint ezeknek a feleknek az a céljuk, hogy az emberi jogi kérdéseket felhasználva sarokba szorítsák Kínát", holott a valóságban csak arról van szó, hogy

„Kína az emberi jogok fejlesztésének gyakorlatában megőrizte saját jellegzetességeit, amelyek kiemelkedő hagyományos kultúrájában gyökereznek, és a világ fejlett ideológiáira épülnek”.

Bachelet személyében 17 év óta először utazik Kínába az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Bachelet hatnapos kínai túrája alatt felkeresi az északnyugat-kínai Hszincsiangot, ahol a kínai hatóságok állítólag súlyos emberi jogokat sértettek meg az ott élő ujgurokkal és egyéb, zömében muszlim vallású kisebbségi nemzetiségekkel szemben.

Kína eközben abban bízik, hogy a látogatás „lehetőséget teremt a tisztázásra”, habár a külügyminisztérium az ENSZ-szel való találkozásról szóló közleményében nem tért ki Hszincsiangra.

Az ENSZ 2018-ban azzal vádolta meg Kínát, hogy mintegy egymillió ujgurt zárt akarata ellenére politikai „átnevelőtáborokba". Peking tagadta a táborok létezését, és azt állítja, hogy önkéntes alapú, bentlakásos szakképző központokat működtettek Hszincsiangban a vallási radikalizmus és a terrorizmus visszaszorítását célzó intézkedések részeként. Az átnevelőtáborok mellett a legsúlyosabbak között a kisebbségi nemzetiségekhez tartozó családok szétszakításáról és kényszermunkáról szóló vádak is felmerültek a Hszincsiangban alkalmazott intézkedések kapcsán, Kína az összes vádat tagadta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!