Meghalt a Star Wars űrhajóinak tervezője

2022. május 23. – 11:54

Meghalt a Star Wars űrhajóinak tervezője
Colin Cantwell 2014-ben – Fotó: Jerod Harris / WireImage

Másolás

Vágólapra másolva

90 éves korában coloradói otthonában meghalt Colin Cantwell, írja a The Hollywood Reporter. A művész tervezte a Star Wars ikonikus űrhajóit, köztük az X-szárnyú vadászgépet, a TIE vadászgépet és a Halálcsillagot is.

Cantwell dolgozott többek között a 2001: Űrodüsszeia (1968) különleges effektjein, a Harmadik típusú találkozásokon (1977) és a WarGames (1983) számítógépes grafikáin. Leghíresebb munkája mégis a Csillagok háborújához kötődik, a Halálcsillag és a vadászgépek prototípusait tervezte és alkotta meg.

Az 1932-ben San Franciscóban született Cantwellnél fiatalkorában tuberkulózist és részleges retinaleválást diagnosztizáltak. A gyógymód az volt – ahogy azt egy 2016-os reddites interjúban elmondta – hogy bezárták egy sötét szobába, és egy nehéz mellényt adtak rá a köhögési rohamok ellen. Erről így beszélt:

„Gyermekkoromból közel két évet töltöttem egy sötét szobában mozdulatlanul.”

Cantwell animációs szakon diplomázott, majd a Jet Propulsion Laboratory és a NASA munkatársa lett, ahol oktatási programokat készített a nagyközönség számára, hogy jobban megismertesse velük mindazt, amit a repülésről tudni kell. Munkája csúcsán az 1969-es holdra szállás közvetítésében is szerepet kapott. Ő felügyelte a kommunikációt: a NASA-tól kapott friss híreket továbbította a tévétársaságnak, ahol élő adásban közvetítették az eseményeket.

Az építészet iránti szeretetének és az űr iránti rajongásának tökéletes összefonódása lett, amikor Hollywoodba szegődött, hogy az űrrel foglalkozó projektekben vegyen részt.

Első elismert munkája a 2001: Űrodüsszeia volt. Sokat köszönhetnek neki a filmrajongók: „Szorosan együttműködtem Stanley Kubrickkal, és végül sikerült meggyőznöm, hogy a filmet ne egy 20 perces beszélgetéssel kezdje” – mondta egyszer. Cantwell volt az, aki megalkotta a híres, az emberiség hajnalát bemutató, levegőbe dobott csontot mutató nyitányt.

Filmes munkái mellett Cantwell két sci-fi-regényt is írt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!