Fekete füstgránátos feministák tiltakoztak a cannes-i filmfesztiválon

2022. május 23. – 08:15

Fekete füstgránátos feministák tiltakoztak a cannes-i filmfesztiválon
Fotó: Loic venance / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete ruhás nők bontottak ki egy óriási transzparenst a cannes-i filmfesztiválon, és fekete füstgránátokat gyújtva, az ég felé emelt ököllel tiltakoztak a Holy Spider című versenyfilm premierje előtt, amikor a film szereplői a vörös szőnyegen vonultak el. A transzparensen egy hosszú névsor volt látható, 129 olyan nő nevével, akik a családon belüli erőszak áldozatai lettek Franciaországban. A nevek után az írták oda: „egy nő”. A biztonsági őrök ugyan megjelentek, de nem léptek közbe.

Az AP információi szerint a nők „Les colleuses” feminista csoport tagjai, róluk Marie Perennes és Simone Depardon készített egy dokumentumfilmet Risposte femministe (Feminista válaszok) címmel, amit szintén tegnap vetítettek.


A Holy Spider című filmet „feminista thriller”-ként emlegetik, egy iráni nőről szól, aki egy szexmunkásokat gyilkoló férfi nyomába ered. A Twitteren megjelent posztok szerint a vetítésen ülők nagyrészt nem tudtak a tiltakozásról, és a füstgránátok szaga sem jutott be a terembe.

Az incidens két nappal azután történt, hogy egy meztelen nő tüntetett az ukrajnai nők elleni erőszak ellen. A nő felsőteste az ukrán zászló színeire volt festve, a mellkasára pedig azt írta, hogy Stop Raping Us, vagyis Hagyjátok abba a megerőszakolásunkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!