50 milliárd forintnál is többet fizettek ezért az 1955-ös Mercedesért

2022. május 22. – 14:41

50 milliárd forintnál is többet fizettek ezért az 1955-ös Mercedesért
Fotó: Sothesby's

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordáron, 135 millió euróért (51 milliárd forint) vett meg egy magángyűjtő egy 1955-ös Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupét, írja boldogan a Sothesby's. Az autóból két példány – két prototípus – készült csak, alkotójáról Rudolf Uhlenhautról nevezték el, a jármű sokak szerint az ipari formatervezés egyik legszebb példája, sőt egyenesen a világ legszebb autójaként is emlegetik.

A 300 SLR alapja a W 196 R Grand Prix volt, amellyel Juan Manuel Fangio két világbajnoki címet is szerzett, de motorját 3 literesre növelték, így már 290 km/órás sebességet is el tudott érni. Ezzel kora egyik leggyorsabb közúti forgalomban is használható autója volt.

Az árverésre május 5-én került sor a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumban, a meghívottak köre a Mercedes kiemelt ügyfeleiből, valamint nemzetközi autó- és műgyűjtőkből állt. A Mercedes végül egészen elképesztő áron,

135 millió euróért kelt el, így ez a kupé lett a valaha eladott legdrágább autó.

Hogy mennyire drága, jól mutatja az, hogy a licit már eleve magasabb összegről indult, mint az addigi eladási rekord, amennyiért 2018-ban az 1962-es Ferrari 250 GTO elkelt. A 300 SLR így bekerült a valaha árverésen eladott tíz legértékesebb tárgy közé is.

Fotó: Sothesby's Fotó: Sothesby's
Fotó: Sothesby's
Fotó: Sothesby's

A Sothesby's közlése szerint a bevételt egy Mercedes-Benz Alap létrehozására fordítják, amely oktatási és kutatási ösztöndíjakat biztosít majd a fiatalok számára a környezettudományok és a szén-dioxid-mentesítés területén.

A nyertes licitáló vállalta, hogy a járművet különleges alkalmakkor továbbra is megtekinthetővé teszi nyilvánosság számára, a másik eredeti 300 SLR Coupé pedig a Mercedes tulajdonában maradt, és továbbra is a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumban áll kiállítva.

Az árverésről lemaradt, garázzsal nem rendelkező, csalódott olvasóink figyelmébe ajánljuk, hogy még simán rámehetnek erre virtuális Pininfarinára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!