Csaknem egy évtized után az ellenzéki balközép Munkáspárt alakíthat kormányt Ausztráliában

2022. május 22. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szombati választásokat követően vereséget szenvedett a Scott Morrison ausztrál kormányfő vezette koalíció, és csaknem egy évtized után a balközép Munkáspárt alakíthat kormányt, írja az MTI. Morrison beismerte vereségét, Anthony Albanese munkáspárti vezető pedig kijelentette, hogy megnyerték a választást.

A részleges választási eredmények alapján a Morrison vezette liberális-nemzeti pártszövetség elsősorban Nyugat-Ausztráliában, főként a sűrűn lakott városi körzetekben szerepelt rosszul. „Ma este beszéltem az ellenzék vezetőjével, a leendő miniszterelnökkel, Anthony Albanese-zel. Gratuláltan neki a ma esti választási győzelméhez” – mondta szombaton Morrisson, aki a vereség után leköszönt a Liberális Párt éléről.

Mintegy 17,2 millió szavazót szólítottak az urnákhoz. Ausztráliában a választási részvétel kötelező, és a parlament 151 tagját 3 évre választják. A szenátus 76 tagja közül negyvenet szintén most választottak meg hat évre. A koronavírus-járvány miatt telefonon és levélben is lehetett szavazni.

Kislányával a karján tölti ki szavazólapját egy férfi a sydneyi Bondi tengerparti strandon lévő szavazóhelyiségen az ausztrál parlamenti választások napján, 2022. május 21-én. Fotó: MTI/AP/Mark Baker
Kislányával a karján tölti ki szavazólapját egy férfi a sydneyi Bondi tengerparti strandon lévő szavazóhelyiségen az ausztrál parlamenti választások napján, 2022. május 21-én. Fotó: MTI/AP/Mark Baker

A súlyos természeti katasztrófák és a koronavírus-világjárvány jellemezte három év után az ausztrálok szokatlanul nagy számban szavaztak a környezetvédő kisebb pártok jelöltjeire. Függetlenek és a Zöld párt több, a korábban hagyományosan a konzervatívokra szavazó városi választókerületben is nyerésre állnak.

A Munkáspárt több pénzügyi segítséget, a minimálbér emelését és erős szociális hálót ígért, miközben Ausztráliában 2001 óta most a legmagasabb az infláció, és szárnyalnak az ingatlanárak. Külpolitikai téren csendes-óceáni védelmi iskola létrehozását ígérte, ahol a szomszédos országok hadseregeit képeznék válaszul Kína térnyerésével szemben. Az éghajlatváltozás elleni fellépés is szerepelt a választási ígéretek között: 2050-re 43 százalékkal szeretnék csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!