Ezért a 2017-es videójáért tiltották ki most Morgan Freemant Oroszországból

2022. május 21. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Morgan Freeman Oscar-díjas színész is rajta van azon a listán, amin Oroszország 963 amerikainak tiltotta meg, hogy belépjen Oroszországba. A kitiltottak főleg kormányzati emberek, Joe Biden amerikai elnök, Antony Blinken külügyminiszter és William Burns CIA-főnök, de nem csak politikusok szerepelnek a listán.

Hogyan kerül Freeman a listára? Az indoklás így hangzik:

„Híres filmszínész, aki 2017 szeptemberében videóüzenetet vett fel, amelyben Oroszországot az USA elleni összeesküvéssel vádolta, és hazánk elleni harcra szólított fel.”

És mi volt ez a videó? 2017 szeptemberében, szűk egy évvel a Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztás után Rob Reiner színész-rendező összefogott Morgan Freemannel, hogy segítsenek felállítani egy olyan bizottságot, ami az orosz kiberhadviselést hivatott kivizsgálni. A nonprofit szervezet az tűzte ki céljául, hogy „segítsen az amerikaiaknak felismerni és megérteni az állandósuló orosz támadások súlyosságát a demokrácia ellen”.

A kampányban készült az a két perces filmecske, amin az oroszok annyira felidegesítették magukat, hogy még most, öt év múltán is képesek visszavágásként kitiltani Freemant és Reinert is Oroszországból. A videóban az Oscar-díjas Freeman azt mondja:

„Megtámadtak minket. Háborúban állunk.

Képzeljük csak el ezt a filmforgatókönyvet. Egy volt KGB-kém, aki dühös a szülőföldje összeomlása miatt, bosszúhadjáratot tervez. Kihasználva a káoszt, felküzdi magát a posztszovjet Oroszországban a ranglétrán, és elnök lesz. Önkényuralmi rendszert hoz létre, és esküdt ellenségét, az Egyesült Államokat veszi célba. És mint egy igazi KGB-kém, titokban kiberhadviseléssel támadja a demokráciákat szerte a világon. A közösségi médiát használja a propaganda és a hamis információk terjesztésére. Ráveszi a demokratikus társadalmakban élő embereket, hogy ne bízzanak a médiában, a politikai folyamatokban, sőt még a szomszédaikban sem. És győz.

Vlagyimir Putyin ez a kém. És ez nem egy filmforgatókönyv.”

A videó után kampány indult Oroszországban Freeman ellen, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a színészt felültették, a Kreml szóvivője pedig azt mondta, hogy sok kreatív ember anélkül lovalja bele magát valamibe, hogy valódi információ lenne a birtokában a dolgok valós helyzetéről.

A tévében oroszfóbiásként beszéltek róla, és hisztérikusnak nevezték, sőt még a Twitteren is bevetették a #StopMorganLie hashtaget. A Rossia24 hírcsatorna pszichológusokat hívott össze egy műsorába, ahol kerekasztal beszélgetés keretében elemezték Freemant, aki „messiásnak képzeli magát”, mivel túl sok filmben játszott Istent vagy elnököt, „nem beszélve arról, hogy drogfüggő is” (a náci ekkor még kimaradt az állandó jelzők közül).

Az időjárásjelentésért felelős bemondó a videó létét azzal magyarázta, hogy a színész „túlhajszoltsága okán és a marihuánafogyasztás” miatt betegedett meg ennyire.

Fotó: Rossia24 / Youtube
Fotó: Rossia24 / Youtube

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom