Boris Johnson apja francia állampolgár lett, hogy az Unióban maradhasson

2022. május 21. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

A brit miniszterelnök, Boris Johnson 81 éves apja, Stanley Johnson a napokban felvette a francia állampolgárságot – írja a BFMTV. A korábban európai parlamenti képviselőként dolgozó politikus tavaly novemberben adta be a kérelmet, és ezen a héten szerdán vehette fel az új állampolgárságát.

Stanley Johnson 2021-ben – Fotó: Tolga Akmen / AFP
Stanley Johnson 2021-ben – Fotó: Tolga Akmen / AFP

„Nagyon boldog vagyok, újra az Európai Unió állampolgárának érzem magam” – mondta Stanley Johnson miután megkapta az állampolgárságot. Ő volt az egyik első brit, aki az Európai Bizottságban kezdett dolgozni, majd később európai parlamenti képviselővé választották. Azt mondta, ez a fajta európaiság a személyisége részévé vált, ezért is szerette volna felvenni a francia állampolgárságot, amikor kiderült, hogy lehetősége van rá.

„Úgy néz ki, hogy mindig is francia voltam, csak kérvényezni kellett. Néhány éve ezt mondták a könyvelőim, hogy az anyám és a nagyanyám révén francia vagyok, és kérvényezzem [az állampolgárságoz]” – mondta a BFMTV-nek.

A francia törvények értelmében a francia állampolgárok közvetlen leszármazottai kérvényezhetik a francia állampolgárságot, viszont ha egy család több mint ötven éven keresztül nem gyakorolja az állampolgári jogait, és nem is él Franciaországban, akkor automatikusan megszűnik az állampolgársága. Vissza lehet viszont kérni arra hivatkozva, ha valaki úgy érzi, hogy gazdaságilag, kulturálisan vagy érzelmileg közel áll Franciaországhoz, vagy harcolt az ország érdekében. Stanley Johnson élt ezzel a lehetőséggel, és kérvényezte, hogy visszakaphassa a családja az állampolgárságot.

Így egyébként, ha Boris Johnson szeretné, valójában ő is francia állampolgárrá válhatna.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom