Oroszország elkezdte alkudozásra használni az élelmiszerválságot

2022. május 19. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy csak akkor veszi fontolóra az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkhöz való hozzáférés megnyitását, ha az Oroszország elleni szankciók feloldását is megvizsgálják – írja az orosz Interfax hírügynökségre hivatkozva a Guardian.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes szerint az élelmiszerválságot elsősorban az USA és az EU által Oroszország ellen bevezetett szankciók okozzák, amelyek akadályozzák a normális szabadkereskedelmet, beleértve a búzát, a műtrágyát és más élelmiszeripari termékeket.

Korábban az ENSZ-főtitkára és az ENSZ élelmezésügyi főnöke, David Beasley is arra kérte Oroszországot, hogy oldja fel a fekete-tengeri blokádot, amely megakadályozza az ukrán gabonaszállítmányok tengerentúli piacokra történő eljuttatását. Az ENSZ Világélelmezési Programja nagyjából 125 millió embert táplál, és gabonájának 50 százalékát Ukrajnából szerzi be. Ukrajna több létfontosságú mezőgazdasági terméknek, többek között a kukorica, a búza és az árpa, valamint a napraforgó és a liszt egyik legfontosabb exportőre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!