Németország tankokat ad Csehországnak, értékelik, amit az ország tett Ukrajnáért

2022. május 18. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+ típusú tank szállításáról, utóbbiakat a következő években megvásárolná a cseh állam – jelentette be Jana Cernochová védelmi miniszter a kormány szerdai ülésén.

A Leopard 2A4 típusú tankokat Csehország már az idén megkaphatná, később a korszerűsítésükkel is számolnak. A harckocsivezetők kiképzése a német gépeken már az idén megkezdődik – közölte Jakub Fajnor, a védelmi tárca szóvivője újságírókkal.

Németország a harckocsik ajándékozásával mutatja ki, mennyire értékeli, hogy Csehország intenzíven segíti Ukrajnát hadianyagokkal és fegyverekkel. A hozzáférhető információk szerint a csehek többtucatnyi T-72 típusú – egykori szovjet gyártású – tankot is küldtek az ukránoknak.

A cseh-német fegyverüzletről május elején állapodott meg Petr Fiala cseh kormányfő és Olaf Scholz német kancellár. A régebbi harckocsikhoz a németek lőszert és pótalkatrészeket is szállítanak. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!