Biden enyhít a Kubával szembeni szankciókon, és felújítja a 2007-es családegyesítési programot

2022. május 17. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma bejelentette, hogy enyhít több, Kubával szembeni szankción, hogy megkönnyítse a családegyesítéseket, írja az MTI. Ned Price amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint a Biden-kormány ismét életbe lépteti a 2007-ben megalkotott Kubai Családegyesítési (CFRP) programot, felgyorsítja a vízumkérelmek feldolgozását azért, hogy több kubai költözhessen az Egyesült Államokban élő családtagjaihoz.

Emellett feloldják az Egyesült Államokból Kubába indított pénzátutalások felső korlátját is, és könnyebb hozzáférést biztosítanak a kubai magánszektornak az amerikai internetes kereskedelemhez.

A kubai külügyminisztérium a döntést „a helyes irányba tett, de korlátozott előrelépésnek” nevezte, hozzátéve, hogy az intézkedés nem vet véget a Donald Trump előző amerikai elnök által életbe léptetett büntetőintézkedések okozta „gazdasági ostromnak”.

Trump lényegében teljesen visszavonta az elődje, Barack Obama idején hozott reformintézkedéseket, amelyek történelmi távlatú enyhüléshez vezettek a karibi szigetországgal.

Washington és Havanna – négy év óta először – áprilisban kezdett közvetlen tárgyalásokba a bevándorlásról. Korábban a kubai külügy bírálta Washingtont, amiért szerinte nem tartja magát ahhoz a kétoldalú egyezményhez, amely évente 20 ezer kubainak adna vízumot az Egyesült Államokba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!