India megtiltja a búzaexportot, ami tovább fokozhatja a világszintű élelmiszerhiányt

2022. május 14. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

India, amely a világ második legnagyobb búzatermelője, néhány kivételt leszámítva megtiltotta a gabonaexportot, ami tovább fokozhatja az orosz-ukrán háború miatt kialakult világszintű hiányt – írja a The New York Times.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján India a világ gabonatartalékának 10 százalékával rendelkezik, és olyan országként tekintettek rá a nemzetközi térben, amely képes lehet pótolni az orosz-ukrán háború miatti hiányt. Az indiai miniszterelnök korábbi nyilatkozatai is ezt támasztották alá: áprilisban még azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy készek pótolni a hiányt tartalékaikból.

Az ígéret után meglepetésként érte a világot az indiai Kereskedelmi Minisztérium pénteken kiadott közleménye, amelyben megtiltják az exportot.

Indoklásnak az élelmiszerárak hirtelen megugrását nevezték meg, ami veszélyezteti India élelmezésbiztonságát.

Az exportot csak kivételes esetben engedélyezik olyan országoknak, akiknek „saját élelmiszerellátásuk sérülékeny.”

A búza exportálása Ukrajna és Oroszország részéről a háború miatt gyakorlatilag megszűnt, pedig mindkét ország hatalmas termelőnek számít. Ráadásul a Fekete-tengeren zajló harcok a szállítást is lassítják. Kínában a rossz termés, míg Indiában a szárazság rontja tovább a globális kínálatot.

Az India által bevezetett intézkedés tovább súlyosbíthatja a korábban már előre jelzett éhínség mértékét. Az ENSZ-főtitkár egyik márciusi beszédében úgy fogalmazott, hogy a háború hatásait az élelmiszer-energia és a műtrágyaárak robbanásszerű emelkedése miatt a világon mindenki érezni fogja, a háború folytatása globális éhínséghez vezethet. A Világélelmezési Program arra figyelmeztetett, hogy további 47 millió ember éhezését eredményezheti a háború továbbgyűrűző hatása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!