Hatan haltak meg a szlovén vegyi üzemben történt robbanásban

2022. május 13. – 11:59

Hatan haltak meg a szlovén vegyi üzemben történt robbanásban
A gyár, ahol a robbanás történt – Fotó: Alej Kocjan/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hat ember halt meg abban a szlovéniai vegyi üzemben, ahol csütörtökön nagy robbanás történt – írta a Reuters. Jelenleg még öt embert kezelnek kórházban, egyikük állapota továbbra is súlyos. A Szlovénia délkeleti részén fekvő Kočevje városában a gyárnak 200 alkalmazottja van. Az elsősorban festék és lakk gyártással foglalkozó Melamin nevű gyár vezérigazgatója, Srecko Stefanic szerint a robbanást vélhetően emberi mulasztás okozta.

Az MTI úgy tudja, hogy csütörtök reggel tartálykocsival az epoxigyanta gyártásához használt epiklórhidrint szállítottak az üzembe. Az előzetes vizsgálatok szerint a folyadékot tévedésből nem a megfelelő tartályba fejtették át. A robbanás és az azt követő tűz súlyosan megrongálta a gyárat és környezetét.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass