EU-s diplomata: Magyarországnak el kell döntenie, hogy melyik oldalon áll

2022. május 13. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország egy méltányos ajánlatot kapott az EU-tól, úgyhogy ideje lenne eldöntenie, hogy támogatja-e az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik körét, amiben már olajembargó is szerepel – idéz a CNN egy magas rangú uniós diplomatát.

A névtelenséget kérő diplomata pénteken beszélt újságíróknak az új szankciós csomagról, aminek szerinte hosszú távú hatása lenne Oroszország bevételeire, így súlyos veszteséget okozna.

Azt beismerte, hogy a tervezeten van még mit finomítani, hiszen a legtöbb tagállam nem tudja egyik napról a másikra elzárni az orosz olajcsapokat, és az alternatívák elérhetősége országonként különböző. Azt is megértik, hogy Magyarország gazdasága például nagyban függ az orosz olajtól.

„Az Európai Bizottság újabb és újabb ajánlatokkal áll elő, de egy ponton el kell dönteni, hogy hol akar állni az ember, és reméljük, hogy Magyarország készséges lesz ebben az esetben”

– mondta a diplomata.

Azt is megosztotta az újságírókkal, hogy minden nap zajlanak erről a tárgyalások, még a hétvégén is folytatódnak. Emiatt nem tudja, hogy hogy alakul majd a helyzet.

Szijjártó Péter pénteken azt mondta egy spanyol lapnak, hogy 750 millió euróra lenne szüksége Magyarországnak, hogy ne ellenezze az EU-s tervezetet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!