Egymillió kannabiszpalántát osztogatnak szét ingyen Thaiföldön

2022. május 13. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egymillió tő kannabiszpalántát fog júniusban ingyen szétosztogatni a lakosság körében a thaiföldi kormány – jelentette be az egészségügyi miniszter Anutin Charnvirakul. Az ország egész Délkelet-Ázsiában elsőként dekriminalizálta a marihuánát, és a most életbe lépő új szabályozással párhuzamosan szeretné bátorítani az otthoni termesztést.

Thaiföldön júniustól bárki termeszthet otthon kannabiszt, ha ezt bejelenti a megfelelő kormányszervnél, viszont a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz további engedélyek kiváltása szükséges. A miniszter szerint a legális kannabisztermesztés éves szinten 10 milliárd baht (kb. 100 milliárd forint) bevételt hozhat az ezzel foglalkozóknak, illetve az államnak.

A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor az új szabályozás elég fura. Az otthon termesztett marihuánát kizárólag orvosi célú felhasználással engedélyezi fogyasztani, a rekreációs használata továbbra is illegális. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akinek az orvos kannabiszos teát vagy hasonló készítményt ír fel bármilyen problémájára, az legálisan fogyaszthat ilyet.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass