Temetés, kutyamenhely, halott orosz katonák: a háború 78. napja képekben

2022. május 12. – 20:05

Temetés, kutyamenhely, halott orosz katonák: a háború 78. napja képekben
Munkások takarítják el a törmeléket egy egy hónapja lerombolt épület tetején a kelet-ukrajnai Cserkaszkában – Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda éjjel robbanásokat lehetett hallani a mariupoli Azovsztal környékén, az ukránok szerint az oroszok ágyúztak. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy „nagyon nehezen haladnak a tárgyalások” az Azovsztal acélgyár súlyosan megsebesült katonáinak evakuálásával kapcsolatban, elmondta azt is, hogy csak lépésről lépésre tudnak tárgyalni a 38 mariupoli védő ügyében.

Mindeközben csütörtökön sok másról is szólt az ukrajnai háború, illetve az azt övező politika: az oroszok Kijev szerint gigantikus mennyiségű ukrán fő exportcikket, azaz gabonát loptak el az országtól a háború kezdete óta. Az Európai Bizottság humanitárius folyosókat hozna létre az ukrán mezőgazdaság javára, az ENSZ pedig csütörtökön végleg eldöntötte, hogy hivatalos eljárásba kezd az oroszok háborús bűneinek kivizsgálására. Finnország pedig bejelentette, hogy csatlakozna a NATO-hoz. Oroszország nem örült.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A képen egy robbanás látható a mariupoli Azovsztal acélgyárnál. Mariupolt a háború eleje óta igyekszik bevenni Oroszország, a város civiljeit sokáig elzárták a humanitárius folyosók és a segélyszállítmányok elől is. Mariupol utolsó, ukránok által védett bástyája már csak az Azovsztal gyár maradt.

A gyárban rekedt civileket az elmúlt hét alatt kimentették, több ukrán forrás is arról számol be, hogy már minden civil elmenekült – bár pontos számokat nem tudnak. Az ukrán kormány két napja tárgyalásokat folytat Oroszországgal, hogy elcseréljék a fogságba esett orosz hadifoglyokat arra a 38 katonára, akik olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy az ágyhoz köti őket. Ukrajna miniszterelnök-helyettese csütörtökön azonban azt mondta, a tárgyalások egyelőre „nehézkesen haladnak”.

Fotó: Carlos Barria / Reuters
Fotó: Carlos Barria / Reuters

Maria Zimareva, akinek testvére az Azov ezred tagja, egy tüntetésen vesz részt. A demonstráción résztvevők Kijevben, az ukrán külügyminisztérium előtt követeltek mentőakciót a Mariupolban lévő katonák kiszabadításáért.

Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Ukrán katonák ülnek egy harckocsin a kelet-ukrajnai Bakhmut közelében.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Ukrán törvényszéki szakértők viszik egy orosz katona holttestét, amelyet a Kijevtől nyugatra fekvő Zavalivka falujában exhumáltak 2022. május 11-én. Eddig több mint 230 orosz holttestet találtak Ukrajnában, a holttestek túlnyomó többségét a főváros külterületén exhumálták.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Helyi lakosok, Ludmila Grunicseva és férje, Volodimir a háborúban lerombolt épületek romjai előtt Ukrajna Komyshuvakha nevű falujában.

Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency / Getty Images

A háború elől menekített kutyák pihennek a mentett állatoknak szánt házban Lvivben. A házban a háború előtt és alatt rókákat, kecskéket, madarakat és más állatokat látnak vendégül, a házat úgy is hívják, mint „a mentett állatok háza”. Az infrastruktúra egy részét most a kelet-ukrajnai területekről evakuált állatok befogadására fordítják.

A megmentett állatok egy részét más európai országokba szállítják, de örökbe is lehet őket fogadni. A helyieket naponta meghívják a házba, hogy látogassák meg az állatokat, és menjenek el akár sétálni is velük a közeli parkba.

Fotó: Pavlo Palamarchuk / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Fotó: Pavlo Palamarchuk / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Petro Sarakulo temetését tartják a Lembergi régió Kulcsicsja falujának templomában. A férfi a Donyeck területén vívott harcokban halt meg. Petro Sarakulo rangidős katona temetését szülőfalujában tartották: a férfi a háború miatt vonult be szolgálatba. Május 5-én halt meg, felesége, és két gyermeke is részt vett a temetésen.

Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Rakéták csíkjai a kelet-ukrajnai Pylypchatyne felett.

Kedvenceink