Több millió dolláros villákat pusztított el a tűz Los Angeles határában

2022. május 12. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva



„Annyira szívszorító látni, hogy így mennek tönkre otthonok”

– mondta Lisa Bartlett megyei felügyelő Los Angeles Times-nak, akinek a körzetéhez tartozik Laguna Niguel, ahol hatalmas pusztítást végzett a szerda délutáni tűzvész.

A Newport Beach és Laguna Beach a filmsztárok kedvelt lakóhelye
A Newport Beach és Laguna Beach a filmsztárok kedvelt lakóhelye

A Los Angelestől délre fekvő területen, Orange megyében legalább húsz villa pusztult el, ezek értékét minimum egy- és legfeljebb tízmillió dollárra becsülik.

A szakértők szerint a klímaváltozás egyértelmű jele a mostani tűz, mert májusban kifejezetten szokatlan, és most nem a sivatag felől érkező szelek, hanem az óceán irányából érkező erős széllökések táplálták. A kiszáradt domboldalakon pedig semmi sem tudta megfékezni, hiába vezényeltek oda sok tűzoltót.

A tűz egy víztisztítótelepen keletkezett, eleinte csak egy 50x50 méteres területet érintett, de pillanatok alatt terjedt át a lakóházakra, és percek alatt borított lángba 40 hektárt, végül 200 hektárra terjedt ki, és semennyire sem tudták megfékezni. A száraz növényzet mellett a nagy alapterületű villákban sok éghető anyag van, ez is magyarázat a gyors terjedésre. Több száz házból kellett kimenekíteni az embereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!