Az Azovsztal acélgyár továbbra sem adja magát, Ukrajna továbbjutott az Eurovízió fordulóján – a háború 77. napja képekben

2022. május 11. – 22:20

frissítve

Az Azovsztal acélgyár továbbra sem adja magát, Ukrajna továbbjutott az Eurovízió fordulóján – a háború 77. napja képekben
Drónfelvételen egy utca a Harkiv közelében fekvő Vilhivkában, ahol minden lakóház megsemmisült vagy sérült – Fotó: Ricardo Moraes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán újra bombázni kezdték az Azovsztal acélgyárat Mariupolban, Heszton régióban pedig már orosz útlevelet és Oroszországhoz való átcsatolást ígérget az orosz adminisztráció. Zelenszkij jelezte, hogy az általuk háborús bűnnek minősített orosz támadások a civilek ellen egyre nehezíti a jövőbeli béketárgyalások sikerességét, vagy egyáltalán lehetőségét.

A világ eközben arra fókuszált, hogyan lehet újjáéleszteni Ukrajnát, ha egyszer vége a támadásoknak. Az ENSZ kifejtette abbéli aggodalmát, hogy úgy látják, kevés az esély a közeljövőben a tűzszünetre. Eközben Amerika és az EU is Ukrajna újjáépítésén gondolkozik, második Marshall-terveken és segélycsomagokon.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Az orosz katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak a lebombázott mariupoli színház romjain.

Kijevnek fogytán a türelme az Oroszországgal való tárgyalásokkal kapcsolatban, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a franciaországi Sciences Po egyetemen tartott online beszédében.

Zelenszkij azt mondta, készek a tárgyalásokra, amíg nem késő, de minden egyes új Bucsával, minden egyes új Mariupollal, minden egyes új várossal, ahol több tucat halott, nemi erőszak kíséri az oroszok támadásait, egyre kevesebb lehetőség marad arra, hogy diplomáciai úton meg lehessen oldani a helyzetet.

Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency / AFP

Golyónyom egy szentképen a kijevi Nemzeti Múzeumban az Ukrajna II. világháborús történetéről szóló tárlaton.

Fotó: Yara Nardi / Reuters
Fotó: Yara Nardi / Reuters

A Kalush Orchestra előadása a 2022-es torinói Euróvíziós Dalfesztiválon.

Dacára annak, hogy az ukrán folk-rap formáció az invázió miatt egyébként nem nagyon tudott közösen próbálni, így is simán jutottak tovább. Oleg Psziuk frontember az elődöntőben viccesen csak azt mondta, hogy szerinte a próbák hiánya nem lesz hatással a produkcióra, mert mindannyian nagyon vonzó férfiak, de ránézésre amúgy is szórakoztató bulit nyomtak le kedden, szóval nem meglepő, hogy továbbmentek.

A zenei produkciók minősége mellett jellemzően a politikai közhangulat által is nagyban befolyásolt Eurovízión ez persze nem is meglepő, a helyzetet pedig jól illusztrálja, hogy az oroszokat még februárban kizárták a versenyről.

Azt is érdemes persze hozzátenni, hogy a Kalush Orchestra alanyi jogon is megérdemli a döntőt, mert sokkal izgalmasabb és szórakoztatóbb csapatnak számítanak az eurovíziós átlagnál.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Orosz tüzérségi támadástól kigyulladt mezőgazdasági terménytárolók a Zaporizzsja közelében lévő Orihivban.

Fotó: Dmytro 'Orest' Kozatskyi / AFP
Fotó: Dmytro 'Orest' Kozatskyi / AFP

Amputált karú ukrán katona az Azovsztal vasmű alatti bunker segélyhelyén.

Az orosz csapatok folyamatosan lövik az Azovsztalt, de egyelőre nem sikerült az oroszoknak lerohanni a gyárat. Zelenszkij két napja arról beszélt, hogy a mariupoli Azovsztal acélgyár ukrán védőit csak fogolyként engednék ki az üzem területéről az orosz erők és nem tudják megerősíteni, hogy minden civilt sikerült-e kimenekíteni.

Fotó: Alexander Galperin / AFP
Fotó: Alexander Galperin / AFP

Popasznaja falu a luhanszki térségben.

A kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck oroszbarát önjelölt köztársaságok bejelentették, hogy blokkolták a Facebookhoz és az Instagramhoz való hozzáférést. Ezzel igazodnak az amerikai közösségi hálózatokkal szembeni orosz politikához.

Oroszország márciusban tiltotta be a Facebookot és az Instagramot, miután egy bíróság „szélsőséges tevékenységben” bűnösnek találta a Metát.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Munkás a zaporizzsjai acélműben, ami évi 4,5 millió tonna acél, 3,3 millió tonna nyersvas és 4,1 millió kész acéltermék kapacitásával a világon 54. helyen áll, Ukrajnában a negyedik.

Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP

A mariupoli gyárak kiesése Európai szintű hiányt jelenthet, ami miatt az építőipar és gépgyártás akazozása és drasztikus áremelkedés várható.

Óvóhely Harkiv külvárosában.

Fotó: Leon Neal / Getty Images
Fotó: Leon Neal / Getty Images

Egy önkéntes felpróbálja a hadsereg mesterlövészei számára készített álcaruhát. A textilcsíkokból és hálóból készülő rejtőruha nagyjából három nap alatt készül el a lvivi műhelyben.

Fotó: Leon Neal / Getty Images
Fotó: Leon Neal / Getty Images

Óriás bábu és közönsége egy ideiglenes befogadótáborban Lvivben.

Törökország, Görögország, Olaszország, Franciaország, Svájc, Németország, Belgium és az Egyesült Királyság után Ukrajnába látogatott a társulat, ami Amallal, a 3,5 méteres bábfigurával járja a világot, hogy a szíriai menekült kislány történetén keresztül hívja fel a figyelmet a gyermekek háborús megpóbáltatásaira.

Kapcsolódó