Újból rögzítik az üzemanyagárat Szlovéniában

2022. május 10. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét rögzítették az üzemanyagárakat Szlovéniában, a rendelet a 95-ös benzinre és a dízelre vonatkozik – írja az MTI. A szlovén gazdasági minisztérium keddi bejelentése alapján:

  • a 95-ös oktánszámú benzin kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban (jelenlegi árfolyamon 592 és 584 forint),
  • a dízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban (jelenlegi árfolyamon 633 és 625 forint)

határozták meg a következő három hónapra. A rendelet szerdán lép érvénybe, és az a célja, hogy megfékezze a kőolajtermékek piacán várhatóan bekövetkező zavarok és az árak nagymértékű ingadozása miatti emelkedését.

Szlovéniában kedden a benzin 1,717 euróba (651 forint), a dízel 1,862 euróba (707 forint) került. Az autópályákon utóbbi ára elérte a 1,92 eurót (729 forint). Május 1-jén azért nem hosszabbította meg a korábban bevezetett árstopot a leköszönő kormány, mert szerintük a piacok akkorra stabilizálódtak.

Az országban az elmúlt napokban az állam újbóli beavatkozását sürgették. A Szlovén Kézműves és Vállalkozói Kamara szerint az „abnormális” üzemanyagár-emelkedés drágulást okoz a gazdaság minden szegmensében, hangoztatták, hogy ez a vásárlóerő csökkenéséhez és a kereslet visszaeséséhez vezet, amelyet elbocsátások követnek.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass