Ausztráliában a kormány erdős területeket vásárolt fel a koalák védelme érdekében

2022. május 9. – 12:02

Ausztráliában a kormány erdős területeket vásárolt fel a koalák védelme érdekében
Sydneytől 100 km-re nyugatra lévő Kék-hegységben az erdőtűzből kimentett koala nézelődik egy faágon a Taronga Állatkert kórházában 2020. január 14-én – Fotó: Bianca De Marchi / EPA-AAP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2000 hektárnyi erdős területet vásárolt fel Új-Dél Wales állam kormánya Ausztráliában azért, hogy azokat nemzeti parkká nyilvánítva megvédjék a koalákat és más veszélyeztetett fajokat – írja az MTI.

A kormány még februárban változtatta sebezhetőről veszélyeztetettre az Új-Dél-Wales és Queensland államban élő koalák természetvédelmi státuszát. Az ausztrál kormány korábban bejelentette, hogy 36 millió dollárt költenek a koalák természetes élőhelyeinek rendbehozására.

A mostani intézkedés három olyan területre terjed ki, amelyek a koalák fennmaradása szempontjából kiemelt jelentőségűek: a délen lévő Monaróra, északon Yamba városa közelére és keleten Taree település melletti területre.

A cél az, hogy 2050-ig megduplázódjon az erszényes növényevő állatok száma – mondta James Griffin, az állam környezetvédelmi minisztere. A koalák mellett kiemelten fontos a patkánykenguru-félék családjába tartozó hosszúorrú potorók és a baglyok védelme is.

Az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent a koalák száma Ausztráliában. A WWF szerint csak 2019 augusztusa és 2020 márciusa közötti nagy tűzvészben több mint 60 ezer koala pusztult el, sebesült meg vagy menekült el élőhelyéről. A koalák pontos számát nehéz megbecsülni, de egyes számítások szerint 20 év alatt szinte megfeleződött a populáció. Amíg 2001-ben még 185 ezer koala élhetett szabadon, ez a szám 2021-re 92 ezerre csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!